Menu
 

Reirs: Ar "Moneyval" rekomendāciju izpildi sokas labi

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Ar Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb "Moneyval" rekomendāciju izpildi sokas labi, intervijā aģentūrai LETA atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komiteja jeb "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu, kā rekomendējusi paveikt konkrētus pasākumus finanšu noziegumu apkarošanā.

Pēc Reira teiktā, ar "Moneyval" rekomendāciju izpildi sokas ļoti labi un tās tiks ieviestas laikā.

Ministrs atzina, ka līdz šim premjera vadībā notikušajās Finanšu sektora attīstības padomes sēdēs ne tik daudz ticis runāts par to, kas ir izdarīts finanšu noziegumu apkarošanā, bet gan padome koncentrējās uz to, kādas patlaban ir problēmas un kā tas risināt.

"Šajā jomā progress ir vērojams. Turklāt "Moneyval" rekomendācijas neizpildīsim formāli, bet finanšu sistēmas sakārtošanai un reputācijas atjaunošanai tiks veikt kapitālais remonts. Tikšanās laikā ar privāto banku pārstāvjiem uzsveru, ka finanšu darbība Latvijā būs arī turpmāk, bet tai ir jābūt caurredzamai, bez netīrās naudas," pauda finanšu ministrs.

Divas iestādes, kuras lielā mērā ir atbildīgas par "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu, ir Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests). Vaicāts, vai aktīvākai cīņai ar finanšu noziegumu apkarošanu tiek plānots abas iestādes apvienot, Reirs atbildēja noraidoši, jo abām iestādēm ir atšķirīgas funkcijas.

"Kontroles dienests neuzrauga bankas, bet gan tas reaģē uz banku vai pārraugošo institūciju ziņojumiem un izmeklēšanas gaitā gūtiem datiem. Kontroles dienests nevar pats iniciēt pārbaudes, jo to var darīt vai nu finanšu institūcija, vai FKTK. Katrā ziņā FKTK un Kontroles dienestam ir atšķirīgi darbības profili un iestāžu apvienošana patlaban nav dienaskārtībā, turklāt tas arī netiek prasīts nevienā rekomendācijā," uzsvēra Reirs un piebilda, ka dienaskārtībā neesot arī ideja par FKTK un Latvijas Bankas apvienošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.