Menu
 

Pētījums: Lauksaimnieki optimistiski par saimniecības izaugsmi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lielākā daļa lauksaimnieku (58 %) ir pārliecināti par savu saimniecību attīstību tuvākajā nākotnē. Vispozitīvāk uz savas saimniecības attīstības iespējām nākotnē raugās graudkopības un gaļas liellopu audzētāju jomas pārstāvji, savukārt 54 % pienkopības pārstāvju galvenokārt uzskata, ka situācija būtiski nemainīsies, liecina “Swedbank” jaunākais pētījums.

38 % lauksaimnieku, vērtējot savas saimniecības nākotnes izaugsmes perspektīvas, sliecas domāt, ka situācija īpaši nemainīsies, un negaida ne izaugsmi, ne lejupslīdi. Vien 4 % respondentu savās prognozēs ir pesimistiski, uzskatot, ka tuvākā nākotne nenesīs attīstības iespējas.

Tehnikas parka atjaunošana (65 %), izmaksu optimizēšana (64 %) un saimniecību platības paplašināšanās iespējas (49 %) ir trīs galvenie lauksaimnieku mērķi, domājot par savas saimniecības izaugsmi tuvāko triju gadu laikā. Par trim svarīgākajām prioritātēm ir vienisprātis visu aptaujāto lauksaimniecības jomu – graudkopības, lopkopības, pienkopības un gaļas liellopu audzēšanas – pārstāvji. 

Straujā tehnoloģiju attīstība ietekmējusi arī lauksaimnieku vēlmi modernizēt savas saimniecības, tiesa – tā nav starp trīs galvenajām prioritātēm. 36 % aptaujāto plāno saimniecības vadīšanā vairāk izmantot precīzās lauksaimniecības tehnoloģijas. Galvenokārt inovācijas plāno ieviest graudkopības jomas pārstāvji –  46 % respondenti atklājuši plānus vairāk izmantot precīzās tehnoloģijas. Tas arī saistīts ar faktu, ka tieši graudkopības nozarē ar precīzu tehnikas vadības sistēmu spēj efektīvi veikt mēslošanu, cīnīties ar nezālēm un slimībām, tādā veidā ceļot ražīgumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.