Menu
 

Pētījums: Latvijā 92% uzņēmēju kļuvis grūtāk atrast darbiniekus (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā 92% uzņēmēju kļuvis grūtāk atrast darbiniekus, liecina auditorkompānijas "PricewaterhouseCooper" ("PwC") piektdien prezentētā Baltijas uzņēmumu vadītāju aptauja. Lietuvā uz darbaspēka trūkumu norādījuši 86% aptaujāto uzņēmēju, bet Igaunijā 75% uzņēmēju atzinuši, ka darbiniekus atrast kļuvis grūtāk.

Kā sekas darbaspēka trūkumam 30% Latvijas uzņēmēju norādījuši to, ka straujāk aug izmaksas, 17% nespēj izmantot tirgus sniegtās iespējas, bet 14% nespēj efektīvi ieviest inovācijas un sasniegt nospraustos mērķus.

Arī Lietuvā 30% uzņēmēju un Igaunijā 33% uzņēmēju norādījuši, ka darbaspēka trūkuma dēļ straujāk aug uzņēmumu izmaksas.

Savukārt uz jautājumu, kā darbaspēka trūkums tiek risināts, Latvijā 62% uzņēmēju atbildējuši, ka modernizē un labiekārto darba vidi, 58% meklē darbiniekus esošajā darba tirgū, bet 46% - pārkvalificē esošos darbiniekus. Savukārt 44% uzņēmēji veicina darba un privātās dzīves sabalansētību.

Tajā pašā laikā uz jautājumu, ko uzņēmēji nedara darbinieku trūkuma risināšanā, Latvijā 64% uzņēmēju atbildējuši, ka nemeklē darbiniekus ārvalstīs, 36% neapsver automatizāciju un robotizāciju, 36% neizskata iespējas kombinēt, bet 21% neiegādājas ārpakalpojumu.

"PwC" pārstāve Evija Baula norādīja, ka 43% uzņēmēju Lietuvā meklē ārpakalpojumus, bet Latvijā tikai 18%.

"Interesanti arī tas, ka pasaulē darbaspēka trūkumu galvenokārt mēģina risināt ar darbinieku apmācīšanu un pārkvalificēšanu, taču Latvijā - ar darba vides labiekārtošanu," piebilda Baula.

Kā piecas svarīgākās darbinieku prasmes Latvijas uzņēmumu vadītājiem ir spēja ātri mācīties, pielietot zināšanas un jaunas prasmes (97% uzņēmēju akcentējuši šo prasmi), efektīva lēmumu pieņemšana (90%), visaptveroša problēmu risināšana (87%), radošums un inovācijas (85%) un kritiskā domāšana (80%).

Savukārt 26% par nesvarīgām atzina zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas (STEM) prasmes, 21% par nesvarīgu atzina emocionālo inteliģenci, bet 21% nemeklē darbiniekos līderību un cilvēku vadību.

Pēc pētījuma rezultātu prezentācijas sekojošā diskusijā AS "SAF Tehnika" līdzīpašnieks Normunds Bergs sacīja, ka reemigrācijas plāni neatrisinās darbaspēka trūkumu, jo zemākas kvalifikācijas darbiniekiem Eiropā algas vēl ilgi tiks maksātas daudz augstākas nekā Latvijā. "Jēdzīgi būtu dabūt atpakaļ kvalificētus speciālistus un vadītājus," norādīja Bergs.

Viņš arī sacīja, ka Latvijā jālikvidē visi atvieglotie nodokļu maksāšanas režīmi. "Tie nekādi nesekmē uzņēmumu augšanu, vienkārši kādi 100 000 komfortabli dzīvo uz pārējās sabiedrības rēķina," sacīja Bergs.

Arī "Circle K Latvia" izpilddirektore Gunta Jēkabsone norādīja, ka reemigrācija problēmas neatrisinās, tāpēc drīzāk būtu jārunā par valsts sektorā strādājošo pārkvalifikāciju.

Mobilo sakaru operatora "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs teica, ka uzņēmums neizjūt inženieru trūkumu, problēmas ir atrast darbiniekus "Tele2" produktu un pakalpojumu mazumtirdzniecībai.

Saeimas deputāts un bijušais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (JV) norādīja, ka Latvijas uzņēmumi ļoti maz eksportē, tāpēc nav tendēti uz izaugsmi un lielāku iesaisti globālajos tirgos, uzņēmumos ir ļoti maza internacionalizācijas pakāpe un liela noslēgtība. Ašeradens arī piebilda, ka Latvijā mūžizglītībā piedalās tikai 5-7% iedzīvotāju, bet Skandināvijā to dara trešdaļa iedzīvotāju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.