Menu
 

Saeimas komisija atbalsta akcīzes nodokļa palielināšanu saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja ierosinājuma piemērot akcīzes nodokli arī saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem virzīšanu tālākai izskatīšanai Saeimā otrajam lasījumam.

Priekšlikumu grozījumiem Akcīzes nodokļa likumā, paredzot ieviest nodokli saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, iesniedza Andris Skride (AP), Ilmārs Dūrītis (AP) un Inese Voika (AP). Par šo priekšlikumu astoņi deputāti nobalsoja par, trīs - atturējās, bet neviens neiestājās pret. Līdz ar to priekšlikums komisijas sēdē tika atbalstīts.

Veselības ministrijas pārstāvji norādīja, ka Pasaules veselības organizācija (PVO) iesaka samazināt dienā uzņemtā cukura daudzumu līdz 5% no kopējās enerģijas. Paaugstinot cenu saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem par 20%, var samazināt to patēriņu, kā arī cukura diabēta risku. "Iedzīvotājiem ienākumi ir tik lieli, cik tie ir. Ja saldinātie dzērieni kļūs dārgāki, iedzīvotājam būs jāizvērtē pirkt tos vai, piemēram, iegādāties maizi," pauda ministrijas pārstāvji, piebilstot, ka vienlaikus šo dzērienu ražotāji būs spiesti radīt dzērienus ar mazāku cukura daudzumu.

Tāpat Veselības ministrijas pārstāvji atzīmēja - kopš saldināto dzērienu aizliegšanas Latvijas skolās, šo dzērienu lietošana bērnu vidū strauji mazinās, taču Latvijā joprojām kopumā pieaug liekā svara izplatība, piemēram, 11 gadus vecu bērnu vidū viena trešā daļa ir ar lieko svaru, kā arī pārējās iedzīvotāju grupās liekā svara problēmas pieaug.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji apšaubīja, ka, nodokļa ieviešana saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, samazinās to patēriņu, bet veselības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) norādīja, ka līdz ar nodokļa ieviešanu saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem samazināsies to ražošana un attiecīgi arī patēriņš.

Tajā pašā laikā Saeimas komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) pauda, ka komisija būs atvērta, ja valdība nāks klajā ar citiem risinājumiem, kā uzlabot iedzīvotāju veselības stāvokli.

Tādējādi komisijas deputāti atbalstīja priekšlikumu noteikt, ka bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz pieciem gramiem uz 100 mililitriem akcīzes nodoklis par 100 litriem ir 7,4 eiro, ar cukura sarunu no pieciem līdz astoņiem gramiem - 10 eiro, bet ar cukura saturu no astoņiem gramiem - 30 eiro. Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2020.gada 1.jūnijā.

Jau ziņots, ka komisija par šo likumprojektu diskutēja jau iepriekšējā nedēļā, un atlika lēmumam pieņemšanu, jo vēlējās uzklausīt Veselības ministrijas viedokli par šo jautājumu.

Priekšlikuma autori uzskata, ka, ieviešot šādas izmaiņas, samazināsies saldināto produktu patēriņš, kā arī būs nodokļu ieņēmumu pieaugums, ko novirzīt sabiedrības veselības vajadzībām. Tāpat, pēc deputātu domām, šādi notiks veselības aprūpes budžeta izdevumu samazinājums noteiktu modificējamo slimību ārstēšanai ar tai sekojošu racionālāku līdzekļu pārdali citu slimību ārstēšanai. Līdz ar izmaiņām palielināsies arī iedzīvotāju veselīgi nodzīvoto dzīves gadu skaits, kā arī veselībai draudzīgāko produktu īpatsvars bezalkoholisko dzērienu tirgū.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.