Menu
 

Sākta vērienīga Inčukalna pazemes gāzes krātuves modernizācija

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - conexus.lv Foto - conexus.lv

Parakstot līgumu ar Eiropas Inovācijas un tīklu izpildaģentūru, vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS “Conexus Baltic Grid" sācis darbu pie Inčukalna pazemes gāzes krātuves (Inčukalna PGK) vērienīgākā modernizācijas projekta kopš dabasgāzes tirgus atvēršanas. Kā informēja "Conexus Baltic Grid" pārstāve Kristīne Baltiņa, krātuves tehniskās infrastruktūras un aprīkojuma darbības drošuma uzlabošanā tiks ieguldīti 88 miljoni eiro.

Inčukalna PGK modernizācijas un attīstības projektam no Eiropas Savienības (ES) Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta programmas (CEF) saņemts līdzfinansējums 50% apmērā, un tas ir viens no lielākajiem Eiropas kopīgu interešu projektiem, kas tiks īstenots Latvijā. Projekts tiks īstenots līdz 2025. gadam, līdzekļus novirzot krātuves modernizācijas trīs virzieniem – virszemes infrastruktūras, gāzes urbumu un esošās gāzes infrastruktūras modernizācijai.

Šobrīd jau ir uzsākts darbs pie urbumu uzlabošanas, savukārt gāzes pārsūknēšanas agregātu un virszemes aprīkojuma uzlabošanas veikšanai tiek gatavota tehniskā specifikācija projektēšanas darbu uzsākšanai un iepirkumu organizēšanai.

“Baltijas dabasgāzes infrastruktūra ir izveidota tā, ka tā nespēj funkcionēt bez dabasgāzes krātuves, savukārt Inčukalna PGK ir vienīgā Baltijā funkcionējošā krātuve, kas nodrošina reģionālās gāzes apgādes stabilitāti. Tieši tāpēc investīcijas infrastruktūras modernizācijā ir būtisks solis ne tikai Latvijai, bet visam reģionam, jo ieviestie risinājumi atbalstīs arī citu Eiropas nozīmes infrastruktūras projektu nestās pārmaiņas gāzes tirgus integrācijā,“ norādījusi “Conexus Baltic Grid" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Galvenais ieguvums no projekta īstenošanas ir spēja samazināt dabasgāzes izņemšanas jaudu atkarību no gāzes rezervju apjoma Inčukalna PGK. Projekta ietvaros tiks uzlabota Inčukalna PGK tehniskā infrastruktūra un aprīkojuma darbības drošums, kā rezultātā samazinās krātuves ietekmi uz apkārtējo vidi. Projekts ļaus paplašināt krātuves darbību, lai Inčukalna PGK varētu saglabāt savu funkcionalitāti pēc spiediena palielināšanas Baltijas pārvades sistēmā, kas nepieciešama vairāku starptautiskas nozīmes enerģētisko projektu kontekstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.