Menu
 

Saistībā ar "Olmafarm" valdes izmaiņu reģistrēšanu UR sasauc Konsultatīvās padomes sēdi

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Saistībā ar izmaiņu zāļu ražotāja "Olainfarm" lielākās īpašnieces SIA "Olmafarm" valdē, atceļot Milanu Beļeviču un viņas vietā ieceļot Pēteri Rubeni, reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrs (UR) trešdien, 3. jūlijā, sasaucis Konsultatīvo padomi.

Kā aģentūru LETA informēja iestādē, Konsultatīvās padomes sēdes dienas kārtībā ir jautājums "Līdzmantinieku vairākuma tiesības lemt par izmaiņām uzņēmumā, ja tā pamatkapitāla daļas ietilpst mantojuma masā un līdzmantinieki mantojumu valda nedalīti, kontekstā ar līdzmantinieku tiesībām iecelt kopīgo pārstāvi".

Konsultatīvās padomes sēdē netiek skatīts jautājums par konkrētu uzņēmumu vai lietu, jo šī sēde ir juridiska diskusija starp tiesību ekspertiem par tiesību normu piemērošanu, atzīmēja iestādē.

Tikmēr Rubenis aģentūrai LETA pauda, ka atzinīgi vērtē to, ka UR ir sasaucis Konsultatīvo padomi, lai virzītu uz priekšu jautājumu par uzņēmuma valdes izmaiņu reģistrāciju. Šobrīd, kā norādīja Rubenis, "Olainfarm" akcionāru sapulcēs uzņēmumu pārstāvot cilvēks, kurš divām no trim nedalītā mantojuma īpašniecēm neesot pazīstams, proti, pēdējā akcionāru sapulcē, kas notika 21. jūnijā, divas trešdaļas "Olmafarm" piederošo "Olainfarm" akciju pārstāvēja Volodimirs Novikovs.

Pēc Rubeņa paustā, publiskā informācija liecinot, ka cilvēks ar šādu pašu vārdu un uzvārdu ir arī ukraiņu farmācijas uzņēmuma "Zdorovje" direktors, un šī informācija viņam radot bažas, ka, iespējams, ir notikuši darījumi, par kuriem nedalītā mantojuma vairākuma īpašniecēm nav informācijas.

Rubenis apgalvoja, ka patlaban reģistrētā valde un ar to saistīti cilvēki dara visu iespējamo, lai nepieļautu izmaiņu veikšanu, tai skaitā mēģina radīt sajūtu, ka pagājušā gada decembrī ir iecelts viens kopīgs nedalītā mantojuma pārvaldnieks. Saskaņā ar Komerclikumu to var izdarīt tikai ar visu trīs kopīpašnieku kopīgi izteiktu gribu, kas neesot noticis.

"Es saprotu, ka UR ir nonācis negaidītā situācijā, tomēr iestāde jau iepriekš ir veikusi izmaiņas valdē uz identisku dokumentu pamata, kādus 13. jūnijā iesniedza Nika Saveļjeva un Irina Maligina," skaidroja Rubenis, aicinot konsekventi pieņemt lēmumus par normatīvo aktu piemērošanu un tos nemainīt atbilstoši vienas puses interesēm.

UR Konsultatīvā padome ir konsultatīva sabiedrības līdzdalības forma valsts pārvaldē, kuras mērķis ir sekmēt iestādes funkciju attīstību un sniegt teorētisku atbalstu UR tiesību piemērošanas jautājumos. Lai nodrošinātu atklātu un sabiedrībai pieejamu valsts pārvaldi, padomes sastāvā darbojas sabiedrības interešu pārstāvji – organizācijas, sabiedrībā atzīti eksperti un savas nozares speciālisti.

Jau ziņots, ka UR līdz 14. jūlijam pagarinājis termiņu, līdz kuram jāpieņem lēmumu par to, vai reģistrēt izmaiņas "Olmafarm" valdē, atceļot Beļeviču un viņas vietā ieceļot Rubeni. Plašākus komentārus par to, kāpēc lēmuma pieņemšanas periods pagarināts par gandrīz mēnesi, UR nesniedz.

Kā ziņots, no "Olmafarm" valdes vēlas atcelt Beļeviču, bet viņas vietā iecelt Rubeni, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais "Olmafarm" divu līdzmantinieču lēmums, pieņemts ceturtdien, 13. jūnijā. Paziņojumā "Olainfarm" valdes un padomes locekļiem norādīts, ka Beļeviča zaudējusi līdzmantinieku vairākuma uzticību, tāpēc ir atcelta no valdes locekles amata. Beļeviča "Olmafarm" valdē tika iecelta 2019. gada janvāra sākumā.

Vienlaikus Beļevičas paziņojumā medijiem norāda, ka viņa ir "Olmafarm" vienīgā valdes locekle un paziņojumi publiskajā telpā par it kā notikušu valdes maiņu ir nepatiesi. "Līdzmantinieču – Maliginas un Saveļjevas – it kā pieņemtie lēmumi par manu kā "Olmafarm" valdes locekles atcelšanu nav tiesiski, jo saskaņā ar Komerclikumu līdz ar līdzmantinieču ierakstīšanu dalībnieku reģistrā lēmumi par izmaiņām uzņēmuma valdē visām trim līdzmantiniecēm ir jāpieņem kopīgi," uzsver Beļeviča.

"Olainfarm" reģistrēta 1991. gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 19,719 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ir SIA "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm – Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.