Menu
 

Ceturtdiena, 07 Oktobris 2021

Krīzes vadības padome pieņem lēmumu valstī izsludināt ārkārtējo situāciju uz trim mēnešiem

Krīzes vadības padome (KVP) naktī uz piektdienu pieņēmusi lēmumu valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Padomē apstiprinātā vienošanās gan vēl jāakceptē valdībā. Ministru kabineta sēde paredzēta piektdien.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc KVP sēdes žurnālistiem skaidroja, ka ārkārtējās situācijas izsludināšanas mērķis ir daudz straujāk palielināt vakcinācijas aptveri, to panākot ar daudz bargākiem ierobežojumiem nevakcinētajiem. Pastiprināta tiks arī drošības pasākumu kontrole.

Premjers pauda, ka Latvija ir ļoti smagā situācijā - ir pārāk liels nevakcinēto cilvēku skaits, kas savukārt ļoti skar veselības aprūpes sistēmu - slimnīcās strauji aug Covid-19 pacientu pieplūdums, kas ierobežo slimnīcu spēju pilnībā sniegt pakalpojumus.

"Valstī pusotru gadu esam cīnījušies ar Covid-19, bet šī cīņa nebūs galā, kamēr vakcinācijas aptvere riska grupās nesasniegs 90%, bet sabiedrībā kopumā tā nebūs virs 75%. Vēl ir gana tāls ceļš ejams," secinājis politiķis.

Latvijā jau pērn, sākoties pandēmijai, bija noteikta ārkārtējā situācija, turklāt, situācijai pasliktinoties pagājušā gada rudenī un ziemā, ārkārtējā situācija izsludināta atkārtoti. Šī ir jau trešā reize, kad Latvijā Covid-19 izplatības dēļ tiks izsludināta ārkārtējā situācija.

Ārkārtējā situācija ir īpašs tiesiskais režīms, kura laikā Ministru kabinetam ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā un apjomā ierobežot valsts pārvaldes un pašvaldību institūciju, fizisko un juridisko personu tiesības un brīvības, kā arī uzlikt tām papildu pienākumus.

Ārkārtējo situāciju izsludina Ministru kabinets uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku par trim mēnešiem. Lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Ministru kabinets atceļ pirms noteiktā laika, ja valsts apdraudējums ir novērsts vai pārvarēts. Lēmumu par ārkārtējās situācijas atcelšanu Ministru kabinets paziņo Saeimas Prezidijam. Tāpat Ministru kabinetam ir tiesības, ja nepieciešams, pagarināt izsludināto ārkārtējo situāciju uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

Lasīt vairāk...

Augstākās tiesas priekšsēdētājs: Latviju naudas atmazgātājiem jāpadara par neērtu un bīstamu vietu

No tīras un caurspīdīgas tautsaimniecības ir atkarīga valsts iedzīvotāju labklājība, tāpēc mūsu kopīgs mērķis ir padarīt Latviju par naudas atmazgātājiem neērtu un pat bīstamu vietu, šādu viedokli starptautiskā simpozijā "Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācija: aktuālās tendences un nākotnes izaicinājumi" paudis Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Lasīt vairāk...

Trīs ceturtdaļas strādājošo savu emocionālo stāvokli darbā kopumā vērtē kā pozitīvu

Trīs ceturtdaļas jeb 73% strādājošo Latvijā savu emocionālo stāvokli darbā raksturo kā kopumā pozitīvu. To skaitā vairāk kā puse jeb 57% strādājošo savu emocionālo stāvokli darbā raksturo kā drīzāk pozitīvu, un 16% – kā noteikti pozitīvu. Savukārt emocionāli negatīvi darbā kopumā jūtas piektā daļa jeb 22% strādājošo (tostarp 17% jūtas drīzāk negatīvi un 5% – noteikti negatīvi), liecina pētījumu kompānijas “Kantar” veiktās aptaujas rezultāti.

Lasīt vairāk...

Sandra Ratniece: Neprotu izlikties, ka strādāju

Literatūrzinātniece, publiciste un dzejniece Sandra Ratniece vairāk nekā desmit gadus veltījusi jūgendstila pētniecībai literatūrā, 2011. gadā viņa aizstāvēja doktora darbu par šo tēmu un cer, ka nākamajā gadā pētījums iznāks grāmatas formātā. Pērn iznāca viņas debijas dzejas krājums “Šķietami klusu”. Pateicoties Sandras altruismam, neatlaidībai un ticībai, 2017. gada aprīlī sāka iznākt Latvijas Rakstnieku savienības mēnešraksts “KonTeksts”, no kura šogad bija jāaiziet. Viņas spēka vieta ir lauku mājas Sējas pagastā, no kurām 1949. gada 25. martā izsūtīja viņas tuviniekus un kurās varēja atgriezties pēc Trešās atmodas. Šajās mājās rīkoti pat “Aicinājuma” semināri.

Lasīt vairāk...

Aptauja: vakcinācijas tempi Eiropā varētu ietekmēt pusi Baltijas mazo un vidējo uzņēmēju

Aptuveni puse Baltijas mazo un vidējo uzņēmēju (MVU) atzīst, ka vakcinācijas līmenis Eiropas Savienībā var ietekmēt kompānijas darbību tuvāko gadu laikā un būs noteicošs faktors uzņēmuma tālākā attīstībā, liecina “Luminor” bankas aptauja. Visvairāk par vakcinācijas tempu noraizējušies Igaunijas (55 %) un Latvijas (50 %) uzņēmēji, nedaudz mazāk šis jautājums uztrauc Lietuvas (45 %) uzņēmējus.

Lasīt vairāk...

Sāksies akcija bērnu un pusaudžu garīgās veselības atbalstam

10.oktobrī tiek atzīmēta Pasaules garīgās veselības diena. Vēršot uzmanību uz šo būtisko tematu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu Uzticības tālrunis 116111 no 11.-17. oktobrim rīko akciju “Palīdzība zvana attālumā”. Akcijas mērķis ir aktualizēt tematu par bērnu un pusaudžu garīgo veselību, kā arī grūtībām, ar kurām ikdienā saskaras šī sabiedrības daļa.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.