Menu
 

Palanga atradusi jaunu risinājumu cīņai pret pludmales piesārņošanu ar izsmēķiem

  • Autors:  LETA/BNS

Lietuvas lielākā kūrortpilsēta Palanga ieviesusi jaunu risinājumu cīņai pret pludmales piesārņošanu ar izsmēķiem un citiem sīkiem atkritumiem, piedāvājot atpūtniekiem nelielas salokāmas un smiltīs iespraužamas papīra turziņas, kurās to visu samest, lai vēlāk izbērtu konteineros.

Kā pastāstījusi Palangas pašvaldības administrācijas pārstāve Aušra Šikšniene, ASV un Vidusjūras pludmalēs šādas turziņas atpūtniekiem jau labi pazīstamas, bet Palanga ir pirmā kūrvieta pie Baltijas jūras, kur tās ieviestas.

Turziņas, kas paņemamas īpašos statīvos pie pārģērbšanās kabīnēm, jau pirmās nedēļas laikā piesaistījušas daudzu atpūtnieku uzmanību un tiek plaši lietotas. Salokot šādu turziņu, kas atgādina nelielu papīra cepurīti, to var ērti iespraust smiltīs, lai samestu tajā dažādu sīku drazu, piemēram, konfekšu papīrīšus, ābolu serdes vai izsmēķus, un promejot saturu izkratītu kopējā atkritumu kastē, bet pašu turziņu, kas izgatavota no nelaminēta papīra un ir pārstrādājama, izmestu īpašā papīram paredzētā konteinerā.

Šis risinājums ir daļa no starptautiska projekta "Atjaunojam Baltijas dzīvotspēju", kurā Palangas pašvaldība iesaistījusies kopā ar vēl astoņiem partneriem no Baltijas jūras dienvidu piekrastes. Projekta gaitā apsekojot jūru pie Palangas un kūrvietas pludmaļu smiltis, atklājies, ka lielāko piesārņojumu veido izsmēķi un plastmasas atkritumi.

Pēc Šikšnienes teiktā, lēsts, ka viens izsmēķis var piesārņot piecus kubikmetrus ūdens.

Palangā smēķēt aizliegts Zilā karoga pludmalē, bet citās vietās ieteicams nesmēķēt, taču ne visi atpūtnieki šo ieteikumu ņem vērā.

Pēc kūrvietas pašvaldības pasūtījuma pagaidām saražoti 50 000 turziņu. Domājams, ka šai sezonai ar to pietiks, bet nākamgad turziņas ražos Palangas uzņēmēji, kas tādējādi varēs nodrošināt sev papildu reklāmu.

Kā pastāstījusi Šikšniene, drīz tādas turziņas parādīsies arī Sventājas pludmalē un cerams, ka šo praksi pārņems gan visas Lietuvas piejūras apdzīvotās vietas, gan pārējo Baltijas valstu kūrorti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.