Menu
 

Bolīvijā savvaļas ugunsgrēkos gājuši bojā divi miljoni dzīvnieku

  • Autors:  LETA/AFP

Bolīvijā savvaļas ugunsgrēkos, kas nopostījuši lielas mežu un zālāju platības, ir gājuši bojā vairāk nekā divi miljoni savvaļas dzīvnieku, tai skaitā jaguāri, pumas un lamas, trešdien paziņoja vides eksperti.

Ugunsgrēki ir izpostījuši Čikitanijas tropisko savannu valsts austrumos.

"Mēs esam konsultējušies ar Čikitanijas biologiem un pārsnieguši aplēsto pazudušo dzīvnieku skaitu - 2,3 miljonus - daudzos aizsargājamos rajonos," sacīja Santakrusas Universitātes mācībspēks Sandra Kiroga.

Par ugunsgrēku upuriem ir kļuvuši Latīņamerikas oceloti un citi savvaļas kaķi, tostarp pumas un jaguāri, kā arī brieži, lamas un mazāki meža dzīvnieki - skudrulāči, āpši, ķirzakas, tapiri un grauzēji.

Ugunsgrēki, kas kopš augusta nopostījuši vairāk nekā četru miljonu hektāru lielu platību, ir pilnīgi iznīcinājuši "pirmatnējo mežu", kas aizņēma vairāk nekā 100 hektārus Tukavakas rezervātā. 

"Mežs ir pilnīgi pārogļots un postījums ir neatgriezenisks. Tas nekad neatgriezīsies normālā stāvoklī," sacīja Kiroga.

Santakrusas departaments valsts austrumos ir vissmagāk cietušais no Bolīvijas deviņiem departamentiem, kopš maijā sākās savvaļas ugunsgrēki, kas pastiprinājās augusta beigās. 

Vides aizstāvji vaino šajos ugunsgrēkos kreisā prezidenta Evo Moralesa laikā ieviestus likumus. Moraless ir atbalstījis mežu dedzināšanu, lai to platību izmantotu lauksaimniecībai un palielinātu lauksaimniecības produkciju. 

Moralesa valdība savvaļas ugunsgrēkus izskaidro ar sausu laiku un stipru vēju.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.