Menu
 

Vides aktīvisti nobloķē ielas Londonā, Berlīnē un Amsterdamā

  • Autors:  LETA/AP

Kustības "Extinction Rebellion" (XR; "Dumpis pret izmiršanu") aktīvisti pirmdien nobloķējuši ielas Berlīnē, Londonā un Amsterdamā, pieprasot jaunu un labāku politiku klimata jautājumos.

Kustība paziņojusi, ka šis ir globālās protesta nedēļas sākums.

Berlīnē aptuveni 1000 aktīvistu šorīt nobloķēja satiksmi rotācijas aplī Tīrgartena parkā un ierīkoja nometni pie Vācijas kancleres Angelas Merkeles biroja.

Kustība ziņo, ka protesti plānoti 60 pilsētās visā pasaulē.

Londonas centrā tūkstošiem aktīvistu nobloķēja vairākas ielas un vismaz vienu tiltu.

Policija vēsta, ka protestu laikā Londonā aizturēti 135 cilvēki.

Tikmēr "Extinction Rebellion" ziņo, ka 23 cilvēki aizturēti, kad policija centusies aizvākt raķetes "Trident" modeli, ko aktīvisti bija uzstādījuši pie Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas.

"Cilvēki dumpojas tik lielā skaitā, jo saprot, ka tas ir jārisina tagad, nevis 2050.gadā vai 2025.gadā," tviterī  norādīja "Extinction Rebellion" Lielbritānijas atzars, ar to domājot vairāku valdību solījumus sasniegt neitralitāti oglekļa dioksīda emisijas jomā.

Londonā uz Lambetas tilta protestēja arī reliģiskās grupas, veidojot simbolisku ticības tiltu.

"Šī ārkārtas situācija klimata jomā ir lielākā mūsu paaudzes problēma," tvītoja kristiešu klimata aktīvisti.

"Mēs lūdzam un rīkojamies visu to cilvēku vārdā, kuri jau skarti, un visu bērnu vārdā, kuri vēlas drošu nākotni," norādīja aktīvisti.

Protesti šodien notika arī vairākās citās pilsētās.

Amsterdamā simtiem aktīvistu nobloķēja ielu pie Nīderlandes nacionālā muzeja "Rijksmuseum", kas ir tūristu iecienīta apskates vieta, un uzslēja tur teltis.

Šī demonstrācija sarīkota bez varasiestāžu atļaujas, un protestētāji ignorēja policijas aicinājumus pārvietoties uz tuvējo laukumu.

Viena no protestētājām Nīderlandes raidorganizācijai NOS sacīja, ka viņi turpinās protestus, līdz valdība izpildīs viņu prasības.

Arī Austrālijā vairāki simti klimata aktīvistu pirmdienas pēcpusdienā nobloķēja ceļus, šādi atzīmējot "Extinction Rebellion" globālās protesta nedēļas sākumu.

"Extinction Rebellion" izveidojās pagājušajā gadā Berlīnē, un pašreiz tai ir nodaļas aptuveni 50 valstīs. Kustība plāno "miermīlīgi okupēt ietekmes centrus un nobloķēt tos", līdz valdības sāks risināt klimata un ekoloģisko krīzi.

Šī būs "lielākā reģeneratīvā pilsoniskās nepakļaušanās kustība vēsturē", pavēstīja "Extinction Rebellion" Lielbritānijas nodaļa.

Londonas policija atklāja, ka nedēļas nogalē aizturēti 11 cilvēki aizdomās par sazvērestību ar mērķi radīt sabiedriskās kārtības traucējumus un traucēt policijas darbu.

Savukārt "Extinction Rebellion" ziņo, ka policija Londonā kādā noliktavā konfiscējusi sešus transporta līdzekļus, teltis un invalīdiem paredzētu aprīkojumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.