Menu
 

ASV vēstnieks ES: Tramps deva rīkojumu diplomātiem Ukrainas politikā sadarboties ar Džuliāni

  • Autors:  LETA/AP

ASV vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Gordons Sondlends Pārstāvju palātas impīčmenta izmeklēšanas komisijai sacījis, ka ASV prezidents Donalds Tramps viņam un citiem vēstniekiem devis rīkojumu Ukrainas politikas veidošanā sadarboties ar viņa personīgo advokātu Rūdiju Džuliāni.

Diplomāts ar ASV parlamenta apakšpalātas pārstāvjiem runāja apmēram desmit stundas, paužot vilšanos par tādu valsts prezidenta rīkojumu un cenšoties distancēties no Trampa un Džuliāni centieniem izdarīt spiedienu uz Ukrainu, lai panāktu izmeklēšanu saistībā ar Trampa politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera Baidena darbību Ukrainā.

Sondlends liecināja aiz slēgtam durvīm, bet Pārstāvju palātas deputāti, kas uzklausīja liecību, atzina, ka viņš bieži uz jautājumiem atbildējis ar "es nezinu" un "es neatceros", tomēr vienlaikus deputāti esot saņēmuši daudz informācijas to, kā Džuliāni mēģinājis pārņemt ASV politikas attiecībā uz Ukrainu vadīšanu.

Demokrātiskās partijas deputāts Pārstāvju palātas Izlūkošanas komisijā Ēriks Svelvels sacīja, ka ASV iedzīvotājiem ir jāsaprot, ka visu, ko darījis Džuliāni, ir apstiprinājis Tramps, jo "advokāti nedara neko, ko nav apstiprinājuši viņu klienti".

Sondlends trīs Pārstāvju palātas komiteju veidotajai impīčmenta izmeklēšanai atzina, ka viņu satraucis tas, ka prezidents deleģējis Džuliāni atbildību par ārpolitiku, kas, viņaprāt, ir Valsts departamenta atbildības joma, tomēr Sondlends tāpat ievērojis Trampa rīkojumu. Viņš uzsvēra, ka nekādā veidā nav mudinājis izmeklēt Baidenu ģimeni, sakot deputātiem, ka, viņaprāt, nav pareizi aicināt ārvalstu valdību veikt kriminālizmeklēšanu, kas var ietekmēt ASV vēlēšanas.

Slēgtās liecībās vairākas pašreizējās un bijušās Trampa administrācijas amatpersonas esot sniegušas impīčmenta izmeklēšanai nozīmīgu informāciju un detalizētas diplomātu bažas par Trampa un Džuliāni mēģinājumiem ietekmēt Ukrainu.

Sondlends nav karjeras diplomāts, bet gan ar politisku lēmumu viņu amatā iecēla Tramps, kura inaugurācijas komitejai Sondlends ziedojis vienu miljonu ASV dolāru.

Īpašu uzmanību izpelnījušās Sondlenda un ASV vēstniecības Ukrainā augsta ranga amatpersonas Viljama Teilora īsziņas, kurās tika apspriestas Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska iespējas apmeklēt Balto namu, ja viņš apmierinās Trampa prasības par izmeklēšanu saistībā ar uzņēmumu Ukrainā, kura valdē darbojies Hanters Baidens.

Diplomāts savā liecība paudis vilšanos, ka 23.maijā ticies ar Trampu, kurš noraidījis vēstnieka un citu amatpersonu aicinājumus bez priekšnosacījumiem rīkot telefona sarunu un tikšanos Baltajā namā ar jaunievēlēto Ukrainas prezidentu.

Prezidents esot bijis skeptiski noskaņots par Ukrainas apņēmību veikt reformas un cīnīties pret korupciju, bet tikšanās vietā licis saviem sūtņiem runāt ar Džuliāni, stāstījis Sondlends.

"Mēs arī bijām vīlušies, ka prezidents deva rīkojumu, lai mēs iesaistām Džuliāni kungu," komisijai teicis diplomāts. "Mūsuprāt, par visiem ASV ārpolitikas attiecībās ar Ukrainu aspektiem atbildīgi ir Valsts departamenta darbinieki un darbinieces, nevis prezidenta personīgais advokāts," viņš skaidrojis.

Viņš noliedza, ka būtu zinājis par plānu apturēt ASV militāro palīdzību Ukrainai, lai panāktu Trampam vēlamu izmeklēšanu. Viņš arī neesot piedalījies 25.jūlija telefona sarunā starp Trampu un Zelenski, kas kļuvusi par impīčmenta izmeklēšanas pamatu.

Baltā nama personāla vadītāja pienākumu izpildītājs Miks Malveinijs ir aizstāvējis Džuliāni iesaisti ārpolitikā, uzstājot, ka "tas ir prezidenta lēmums" un "prezidents drīkst izmantot visu, ko viņš vēlas izmantot".

Izmeklēšanas komisija darbu turpinās nākamnedēļ, kad plānots uzklausīt vairāku Valsts departamenta diplomātu un Baltā nama padomnieku liecības.

Džuliāni paziņojis, ka nepakļausies Kongresa demokrātu pavēstei, ar kuru viņam pieprasīts sniegt liecības pret Trampu uzsāktās impīčmenta izmeklēšanas ietvaros.

Džuliāni tika pieminēts Trampa jūlija telefonsarunā ar Zelenski, kurā Tramps lūdza izdarīt zināmu "pakalpojumu" un piemin izmeklēšanu par Baidenu.

Diviem Ukrainas un ASV izcelsmes Džuliāni kompanjoniem Ļevam Parnasam un Igoram Frumanam pagājušajā nedēļā tika izvirzītas apsūdzības par kampaņas finansēšanas pārkāpumiem.

Demokrāti skaidro, ka Parnass un Frumans piedalījušies aizdomīgās ārpolitikas operācijās, lai palīdzētu Trampa kampaņai.

Demokrātu kontrolētās Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par Trampa politiskā pretinieka Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.