Menu
 

Vēlēšanās Šveicē ieguvumi "zaļajiem", pārējās partijas zaudē balsis

  • Autors:  LETA/DPA

Šveicē svētdien notikušajās federālā parlamenta vēlēšanās "zaļajiem" izdevies uzlabot savus rezultātus, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, kamēr pārējās partijas zaudējušas balsis.

Vēlēšanās visvairāk balsu izcīnījusi labējā Šveices Tautas partija (SVP), kas ieguvusi 25,6% balsu jeb par 3,8 procentpunktiem mazāk nekā 2015.gadā, liecina rezultāti.

Tikmēr Zaļo partija saņēmusi  13,2% balsu jeb par 6,1 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, bet Zaļā liberālā partija ieguvusi 7,8% balsu jeb par 3,2 procentpunktiem vairāk nekā 2015.gadā.

Šajās vēlēšanās jautājums, kas Šveices pilsoņus satrauca visvairāk, bija klimata pārmaiņas, liecina sabiedriskās domas aptaujas.

 Otrajā vietā ir sociāldemokrāti, kas saņēmuši 16,8% balsu jeb par diviem procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, bet trešajā vietā - liberāļi, kas ieguvuši 15,1% balsu jeb par 1,3 procentpunktiem mazāk nekā pirms četriem gadiem.

Kristīgi demokrātiskā tautas partija ieguvusi 11,4% balsu jeb par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās. 

Jau vēstīts, ka Šveicē svētdien notika federālā parlamenta vēlēšanas, kurās norisinājās cīņa par 200 deputātu vietām Nacionālajā sapulcē un par 46 senatoru vietām.

11.decembrī jaunajam parlamenta sasaukumam būs jāievēl Šveices Federālā padome jeb valdība. Septiņi padomes locekļu posteņi tradicionāli tiek sadalīti starp lielākajām partijām un prezidenta amats reizi gadā rotācijas kārtībā ceļo starp padomes locekļiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.