Menu
 

Hamburgas tiesa noraida parandžu aizliegumu skolās

  • Autors:  LETA--DW

Hamburgas Administratīvā tiesa pirmdien noraidījusi mēģinājumus aizliegt kādai pusaudzei skolā nēsāt musulmaņu sieviešu galvassegu nikabu.

Hamburgas izglītības iestāžu amatpersonas bija likušas 16 gadus vecās meitenes mātei nodrošināt, ka pusaudze nenēsā nikabu skolā. Nikabs aizklāj visu seju, izņemot acis. Hamburgas federālās zemes likumi pašreiz neatļauj varasiestādēm ieviest šādu aizliegumu, secināja tiesa, un nolēma, ka pusaudzei, kas studē mazumtirdzniecību, ir "tiesības uz savas ticības brīvības beznosacījumu aizsardzību".

Tiesas spriedums, ko nav iespējams pārsūdzēt, ir izsaucis pretrunīgus vērtējumus. Hamburgas federālās zemes ministrs izglītības jautājumā Tīss Rābe paziņojis, ka centīsies panākt izmaiņas likumā, lai varētu noteikt aizliegumu galvassegām, kas aizsedz seju. "Neatkarīgi no tā, ko prasa kultūra vai reliģija, skolās visi atklāti rāda savu seju," paziņojis ministrs.

Varasiestādes uzskata par svarīgu, lai visi bērni un jaunieši no visām kultūrām un reliģijām var vienlīdzīgā veidā piedalīties mācībās. Savukārt, ja seja ir pilnībā aizsegta, sekmīgs mācību process ir neiespējams, norādījis Rābe.

Vācijas izglītības likumi ir veidoti federālo zemju līmenī, nevis valsts mērogā. Tomēr šī lieta sasaucas ar plašākām diskusijām sabiedrībā par parandžu un citu seju aizsedzošo galvassegu vietu skolās.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētie kristīgie demokrāti (CDU), liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) un eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) iepriekš paudušas atbalstu nikabu un parandžu aizliegumam.

Savukārt "zaļie" šajā jautājumā ir sašķelti. Pateicoties "zaļo" pretestībai, pirmdien Šlēsvigas-Holšteinas federālās zemes parlamentā netika pieņemts aizliegums universitātēs un skolās valkāt galvassegas, kas pilnībā aizsedz seju.

2018. gadā Ziemeļreinas–Vestfālenes federālā zeme izpelnījās kritiku par ieceri aizliegt meitenēm, kas jaunākas par 14 gadiem, nēsāt skolās hidžabus un citus galvas lakatus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.