Menu
 

Pasaules līderi videokonferencē apsola 7,4 miljardus eiro vakcīnas izstrādāšanai pret Covid-19

  • Autors:  LETA/AP/DW/DPA

Pasaules līderi videokonferencē pirmdien apsolījuši atvēlēt 7,4 miljardus eiro, lai finansētu vakcīnas izstrādāšanu pret jauno koronavīrusu un citus projektus cīņā pret pandēmiju.

Mērķis bija savākt 7,5 miljardus eiro.

Atklājot konferenci, Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena paziņoja, ka EK ziedos vienu miljardu eiro.

"Mūsu atbildes vērienam jāatbilst krīzes vērienam," norādīja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels. "Šie ir tumši laiki, bet tās ir arī dienas, kas atklāj mūsu cilvēcīgumu," viņš piebilda.

Vācijas kanclere Angela Merkele solīja 525 miljonus eiro no Vācijas, un Francijas prezidents Emanuels Makrons savas valsts vārdā solīja 500 miljonus eiro.

Itālija, kuru videokonferencē pārstāvēja premjerministrs Džuzepe Konte, paziņoja, ka tā gatava atvēlēt 140 miljonus eiro.

Videokonferences mērķis bija savākt aptuveni 7,5 miljardus eiro, no kuriem aptuveni četrus miljardus eiro paredzēts atvēlēt vakcīnas izstrādāšanai. Divus miljardus eiro plānots novirzīt pētījumiem, kuru mērķis ir uzlabot Covid-19 pacientu ārstēšanu, un 1,5 miljardus eiro plānots atvēlēt testēšanai.

Taču amatpersonas uzsvērušas, ka šīs summas ir tikai sākums, un vēl būs nepieciešams daudz līdzekļu, lai padarītu vakcīnu plaši pieejamu.

Pirms videokonferences izplatītā paziņojumā Francijas, Vācijas, Itālijas, Norvēģijas līderi un augstākās Eiropas Savienības (ES) amatpersonas norādīja, ka savāktā nauda tiks piešķirta atzītām starptautiskām organizācijām un pētniecības uzņēmumiem. Jauna struktūra šo līdzekļu pārvaldīšanai netiks veidota.

Norvēģija videokonferencē solīja miljardu dolāru, norādot, ka finansējums paredzēts Vakcīnu un imunizācijas globālajai aliansei (GAVI).

Kanāda solīja 850 miljonus dolāru, Saūda Arābija 500 miljonus dolāru un Lielbritānija 388 miljonus sterliņu mārciņu. Ar dāsniem solījumiem nāca klajā arī citas valstis.

Līderi cer, ka šī iniciatīva dos stimulu nebijušai globālai sadarbībai starp zinātniekiem, varasiestādēm, nozarēm, valdībām, starptautiskām organizācijām, fondiem un veselības aprūpes profesionāļiem.

Videokonferencē piedalījās arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, Austrālijas, Kanādas, Izraēlas, Japānas, Jordānijas, Dienvidāfrikas un Turcijas līderi, kā arī Ķīnas sūtnis ES.

ASV videokonferencē nepiedalījās, bet augsta ranga ASV amatpersona uzsvēra, ka Vašingtona atbalsta šo iniciatīvu un vada starptautiskos centienus cīņā pret pandēmiju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.