Menu
 

ASV tūkstošiem cilvēku pulcējas miermīlīgos protestos

  • Autors:  LETA/DPA/AFP

ASV, kur kopš pagājušās nedēļas nerimst protesti, ko sākotnēji izraisīja sašutums par Mineapolē policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi, bet kas daudzviet pārauguši sen nepieredzētā ielu vardarbībā un grautiņos, trešdienas vakarā vairākās lielpilsētās, arī Losandželosā, Ņujorkā un Vašingtonā, tūkstošiem cilvēku pulcējās miermīlīgās protesta demonstrācijās.

Pamatā miermīlīgā protesta demonstrācijā vairāki tūkstoši cilvēku bija izgājuši ielās Losandželosas centrā.

Ņujorkā vismaz daži simti cilvēku bija sapulcējušies klusā piemiņas brīdī, godinot Džordžu Floidu. Tuvojoties komandantstundai, cilvēki sāka izklīst.

Protesta akcija notika arī Vašingtonā pie Baltā nama.

ASV protestētāji pauda gandarījumu par jaunu apsūdzību izvirzīšanu Mineapoles policistiem saistībā ar Floida nāvi.

Minesotas prokuratūra Floida nāves lietā galvenajam aizdomās turamajam policistam Derekam Čovinam apsūdzības pārkvalificējusi uz smagākām, apsūdzot viņu otrās pakāpes slepkavībā.

Trīs Čovina kolēģi apsūdzēti par palīdzību otrās pakāpes slepkavībā un par tās sekmēšanu. Visi trīs tagad ir apcietināti

Visu četru policistu aizturēšana bija viena no galvenajām prasībām protestos, kas notikuši daudzās ASV pilsētās, bieži vien pārkāpjot komandantstundas noteikumus.

Ar paziņojumu trešdien nācis klajā arī bijušais prezidents Baraks Obama, cildinot "domāšanas veida maiņu", ko viņš saredz amerikāņu prasībās pēc taisnīguma rasu attiecībās.

Viņš mudināja tautu "izmantot šo kustību, kas ir radīta, kā sabiedrībai, kā valstij un pateikt: "izmantosim to, lai beidzot panāktu rezultātu"".

Vairākas ASV pilsētas, arī Losandželosa un Vašingtona, trešdien uz vēlāku laiku pārcēla komandantstundas sākumu, jo aizvadītajā naktī grautiņi un laupīšanas rimušies, bet Sietlā komandantstunda atcelta pavisam.

Ņujorkā aizturēti vairāki cilvēki, protestētāju grupām turpinot demonstrācijas Manhetenā un Bruklinā arī pēc plkst.20, kad jau bija sākusies komandantstunda.

Arī Vašingtonā pie Kapitolija liela protestētāju grupa nebija izklīdusi līdz ar komandantstundas iestāšanos.

Floida ģimene paziņojumā Mineapoles policistu aizturēšanu nodēvēja par "svarīgu soli ceļā uz taisnīgumu".

Ģimene mudināja amerikāņus "turpināt pieprasīt pārmaiņas miermīlīgā veidā".

ASV prezidents Donalds Tramps nosodījis Floida nogalināšanu, bet arī ieņēmis stingru nostāju pret protestētājiem, uzsverot, ka viņu vidū ir daudz "sliktu cilvēku", kā arī aicinot gubernatorus "dominēt ielās".

"Mums likums un kārtība nepieciešami," trešdien atkārtoja Tramps.

Kā ziņots, ASV jau vairāk nekā nedēļu notiek protesti, ko izraisīja Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas pārauguši tik plašos grautiņos, kādi ASV nav pieredzēti gadiem.

Centienos nekārtības apturēt vairākās ASV lielpilsētās izsludināta komandanta stunda un likumsargu atbalstam norīkoti Nacionālās gvardes karavīri.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.