Menu
 

Krievijas tiesa spiegošanā apsūdzētam amerikānim piespriež 16 gadus cietumā

  • Autors:  LETA/DPA/RFE/RL

Krievijas tiesa pirmdien ASV pilsonim Polam Vīlanam piespriedusi 16 gadus cietumā par spiegošanu, vēsta oficiālie mediji.

Vīlans apsūdzēts, ka ieguvis slepenu Krievijas valsts informāciju. Tas, kāda rakstura informācija iegūta, netiek atklāts.

Vīlans pirms sprieduma nolasīšanas pavēstīja, ka "šī ir politiska lieta. Apkaunojoša lieta. Nekādu vainas pierādījumu nav".

Savukārt ASV vēstnieks Džons Salivans paziņoja, ka ir vīlies un sadusmots par tiesas lēmumu.

"Spriedums tika nolasīts krievu valodā Amerikas pilsonim. Viņu notiesāja ar 16 gadiem pēc apsūdzībām, kuras netika pierādītas. Tika pārkāptas fundamentālās cilvēktiesības. Polam tika liegts pierādīt savu nevainīgumu, viņam pusotru gadu neļāva runāt ar ģimeni, ar gados veciem vecākiem. Ja viņi to izdarīja ar Polu, viņi to izdarīs ar ikvienu. Mēs nemeklējam iespējas Pola apmainīšanai, mēs gaidām taisnīgumu viņam," sacīja Salivans.

50 gadus vecais Vīlans, kas agrāk dienējis ASV jūras kājniekos, bet pēc tam strādājis automašīnu rezerves daļu kompānijā ASV, tika aizturēts 2018.gada decembrī Maskavā. Pie viņa it kā atrasti Krievijas valsts noslēpumi.

Vīlans skaidro, ka lieta pret viņu safabricēta un ka viņš paņēmis no kāda sava paziņas zibatmiņu, kas tiek uzskatīta par svarīgu apsūdzību pierādījumu, domādams, ka tajā ir brīvdienu fotogrāfijas.

Vīlana ģimene apgalvo, ka viņš ieradies Maskavā, lai piedalītos drauga kāzās.

Vīlans ir viens no vairākiem prominentiem aizturētajiem, par kuriem izteikti pieņēmumi, ka viņus varētu izdot ASV cietumnieku apmaiņas ietvaros.

Bez ASV pilsonības Vīlanam ir arī Lielbritānijas, Īrijas un Kanādas pilsonības.

Krievijas prokuratūra Vīlanam pieprasīja piespriest 18 gadu cietumsodu.

Kā iepriekš sacīja Vīlana advokāts, prokuratūra uzskata, ka Vīlans ir ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras (DIA) virsnieks.

Vīlans tiesā apalvoja, ka nav spiegojis un nav vācis slepenu informāciju.

Advokāts iepriekš arī norādīja, ka trīs aizstāvības puses liecinieki neieradās uz tiesas sēdi, baidoties inficēties ar jauno koronavīrusu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.