Menu
 

Par Francijas jauno premjerministru iecelts Žans Kastekss

  • Autors:  LETA--DPA/AFP

Francijas prezidents Emanuels Makrons iecēlis premjerministra amatā līdzšinējo civildienesta ierēdni Žanu Kasteksu, piektdien paziņojusi prezidenta kanceleja. 55 gadus vecais Kastekss nomainīs amatā Eduāru Filipu, kurš pēc valdošās partijas sakāves municipālajās vēlēšanās šajā piektdienā iesniedza atlūgumu.

Valdības maiņa bija gaidāma, jo svētdien notikušajā Francijas pašvaldību vēlēšanu otrajā kārtā, kurā bija vērojama rekordzema vēlētāju aktivitāte, lielus panākumus guva zaļie, kamēr Makrona dibinātā centriskā partija "Uz priekšu, Republika!" (LREM) demonstrēja ļoti blāvu sniegumu.

Lai gan Kastekss faktiski pārstāv opozīcijā esošos labējos un līdz 2020.gada sākumam bija Republikāņu partijas biedrs, viņam tikusi uzticēta uzraudzība pār valsts atlabšanas procesu pēc Covid-19 pandēmijas.

Francijas tautsaimniecībai sākot atgūties no pandēmijas sekām, Makrons paziņojis, ka viņš valdībai nospraudīs "jaunu kursu", un sagaidāms, ka dienas gaitā tiks paziņots par plašākām pārmaiņām kabineta sastāvā.

Tikmēr Filips, kas arī pārstāv labējos un tā arī neiestājās Makrona dibinātajā LREM, svētdien notikušajās municipālajās vēlēšanās uzvarējis cīņā par ostas pilsētas Havras mēra krēslu. Kamēr Filipa popularitāte pandēmijas laikā ir pieaugusi, atbalsts Makronam, kurš kopš nākšanas pie varas 2017.gadā centies īstenot kardinālas ekonomiskās reformas, ir sarucis.

Ceturtdienas vakarā sniegtā intervijā reģionālajiem laikrakstiem Elizejas pils saimnieks brīdinājis, ka Franciju sagaida "ļoti smaga" ekonomiskā krīze, kas liek "nospraust jaunu kursu". "Es to saredzu sakņotu ekonomiskā, sociālā, ekoloģiskā un kulturālā pārbūvē," norādījis Makrons. "Turklāt būs jauna komanda."

Filips, ceturtdien tiekoties ar prezidentu, piekritis, ka "nepieciešama jauna valdība, lai īstenotu viņa prezidentūras jauno fāzi," piektdien izteikusies kāda Elizejas pils amatpersona. "Jaunā fāze sākas ar jauniem talantiem un jaunām pārvaldības metodēm."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.