Menu
 

Tramps paraksta izpildrīkojumus par transakciju aizliegšanu ar "TikTok" un "WeChat" Ķīnas mātesuzņēmumiem

  • Autors:  LETA/DPA

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdienas vakarā parakstīja izpildrīkojumus, kas aizliegs visiem ASV pilsoņiem veikt transakcijas ar divām Ķīnas kompānijām - "ByteDance", kura ir populārās video lietotnes "TikTok" mātesuzņēmums, un "Tencent", kura ir lietotnes "WeChat" māteskompānija. 

Šis aizliegums stāsies spēkā pēc 45 dienām.

Rīkojumi parakstīts laikā, kad ASV tehnoloģiju milzis "Microsoft" apsver "TikTok" ASV segmenta iegādi no "ByteDance". Tramps ir devis abiem uzņēmumiem laiku līdz 15.septemmbrim, lai panāktu vienošanos, pretējā gadījumā draudot aizliegt "TikTok" darbību ASV.

"TikTok" un "WeChat" šajos rīkojumos nosauktas par "draudu" ASV nacionālajai drošībai, atsaucoties uz to, ka šīs lietotnes automātiski vāc datus.

"Šī datu vākšana draud ar to, ka Ķīnas Komunistiskajai partijai būtu ļauts piekļūt amerikāņu personīgajai informācijai un informācijai par viņu īpašumu," teikts rīkojumā. "Savienotajām Valstīm ir agresīvi jārīkojas pret  [lietotņu] īpašniekiem, lai aizsargātu mūsu nacionālo drošību."

ASV amatpersonas pēdējos mēnešos paudušas bažas, ka Pekina varētu izmantot "TikTok" spiegošanai vai cenzēt lietotnes saturu. Savukārt "TikTok" noliedz, ka to ietekmētu Ķīnas valdība.

"TikTok" popularitāte pasaulē pēdējā laikā strauji pieaugusi, īpaši gados jaunu cilvēku vidū. Lietotne piedāvā veidot īsus videoklipus un ar tiem dalīties.

"ByteDance" svētdien paziņoja, ka ir apņēmusies saglabāt globālas kompānijas statusu, neskatoties uz "sarežģītām un neiedomājamām grūtībām", tostarp saspīlēto politisko vidi.

Pēc "TikTok" datiem, lietotnei ASV ir apmēram 100 miljoni lietotāju.

"WeChat" ir daudzfunkciju ziņapmaiņas, sociālā tīkla un maksājumu lietotne, kas ASV lielākoties ir populāra ķīniešu izcelsmes amerikāņu vidū. Tās māteskompānija "Tencent" ir daudznozaru konglomerāts, kuras galvenā darbības joma ir interneta tehnoloģijas. 

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.