Menu
 

ANO: Covid-19 karantīnas daudzās valstīs mazina "Islāma valsts" uzbrukumu draudus

  • Autors:  LETA--AFP

Jaunā koronavīrusa dēļ noteiktie karantīnas pasākumi daudzās valstīs ir samazinājuši džihādistu grupējuma "Islāma valsts" uzbrukumu draudus, tomēr to risks ir lielāks Irākā un Sīrijā, pirmdien paziņoja ANO amatpersona.

Lai gan "Islāma valsts" vairs ne tuvu nav tik spēcīga kā tad, kad šis grupējums bija ieņēmis plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, tajā vēl ir apmēram 10 000 kaujinieku abās valstīs. 

Pārvietošanās ierobežojumi, kas vērsti pret Covid-19 pandēmiju, ir samazinājuši "Islāma valsts" spējas rīkot teroraktus. "Pasākumi Covid-19 izplatības samazināšanai, tādi kā karantīna un pārvietošanās ierobežojumi, šķiet, ir samazinājuši teroraktu risku daudzās valstīs," sacīja ANO ģenerālsekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Vladimirs Voronkovs. Viņš neprecizēja, pa kurām valstīm ir runa, bet minētais grupējums ir uzņēmies atbildību par uzbrukumiem daudzās valstīs no Francijas līdz Filipīnām.

Voronkovs sacīja, ka pandēmijas ietekme uz "Islāma valsts" kaujinieku vervēšanu un finansēm ir neskaidra, tomēr ir palielinājušies kibernoziedzības kā finansējuma avota draudi, jo pandēmijas dēļ lielāks skaits cilvēku ir tiešsaistē. Viņš piebilda, ka ir liecības par "Islāma valsts" džihādistu pārgrupēšanos tādās konflikta zonās kā Irāka un Sīrija.

Varas iestādes tomēr vēl nav manījušas skaidras pazīmes par "Islāma valsts" stratēģijas maiņu grupējuma jaunā līdera Amira Mohammeda Saīda Abdelrahmana al Maulas laikā. Viņš nomainīja iepriekšējo līderi Abu Bakru al Bagdadi, kurš oktobrī tika nogalināts ASV specvienības uzbrukumā.

Voronkovs arī informēja, ka "Islāma valstij" ir apmēram 3500 kaujinieku Rietumāfrikā un ka šis grupējums turpinājis veidot attiecības ar vietējiem džihādistu grupējumiem. Lībijā ir tikai daži simti "Islāma valsts" kaujinieku, bet šis grupējums vēl arvien rada draudus šim reģionam. "Islāma valstij" ir arī spējas sarīkot postošus uzbrukumus dažos Afganistānas rajonos. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.