Menu
 

Lietuvā nāk gaismā fakti par masveidīgiem rupjiem dzīvnieku labturības pārkāpumiem nelegālajās audzētavās

  • Autors:  LETA/BNS/LRT

Lietuvā, pateicoties aktīvai dzīvnieku tiesību aizstāvju darbībai, pēdējo dienu laikā nākuši gaismā šokējoši fakti par  masveidīgiem rupjiem dzīvnieku labturības pārkāpumiem, turot dzīvniekus nelegālajās audzētavās.

Tas  pamudinājis arī tiesībsargājošās iestādes aktīvāk pievērsties šai problēmai.

Kopš sestdienas policija sākusi pirmstiesas izmeklēšanu piecās lietās par nežēlīgu apiešanos ar dzīvniekiem Alītā, Marijampolē, Tauraģē, Širvintu un Kretingas rajonos, savukārt Valsts pārtikas un veterinārijas dienests sācis izmeklēšanu 12 dzīvnieku labturības prasību pārkāpumu gadījumos.

Plašākas sabiedrības uzmanība šādām suņu un citu dzīvnieku "pavairotavām" tika pievērsta pagājušajā ceturtdienā, kad Kretingas rajonā pazuda kāds Vesthailendas terjers un suņa saimnieki kopā ar draugiem pēc ilgiem meklējumiem viņu atrada kādā noliktavas tipa ēkā, kur šauros sprostos, netīrībā, bez ēdiena un ūdens tika turēti vēl nepilni divi desmiti sugas suņu.

Vēlāk noskaidrojās, ka šīs vietas īpašniece iepriekš jau sodīta par dzīvnieku tiesību pārkāpumiem un nav tiesīga nodarboties ar dzīvnieku audzēšanu.

Kad ziņa par notikušo parādījās sociālajos tīklos, sabiedrība sāka ziņot arī par citiem līdzīgiem pārkāpumiem un kopš tā brīža dzīvnieku aprūpes un uzraudzības dienests "Nuaras" no šādām vietām ik dienas pārved uz patversmēm desmitiem izvārgušu dzīvnieku.

Kā norādījusi šā dienesta vadītāja Jurgita Gustaitiene, ar sabiedrības palīdzību atklātas nelikumīgas "pavairotavas", kur dzīvnieki, galvenokārt suņi, turēti antisanitāros apstākļos,

"Pavērušies pekles vārti, un ir ļoti labi, ka šis augonis beidzot pārplīsis un mēs to esam ieraudzījuši. Tiešām nevarēju iedomāties, ka tas notiek tik plašos apmēros," viņa atzinusi. "Tas patiesi ir labi organizēts melnais bizness. Apstākļi ir briesmīgi. (..) Tas ir sadisms. Šos dzīvniekus vajadzētu socializēt, bet viņi baidās pat no gaismas, no mazākās kustības."

Vienlaikus Gustaitiene aicinājusi cilvēkus pārāk neļauties emocijām, lai, cenšoties pašiem bez policijas klātbūtnes glābt dzīvniekus no tādām audzētavām privātīpašumos, neizdarītu "lāča pakalpojumu" un lai situācija nekļūtu nekontrolējama.

Otrdien 24 dzīvnieku aizstāvības organizācijas vērsās pie valdības, apsūdzot Valsts pārtikas un veterinārijas dienestu nekompetencē, bezatbildībā un vienaldzībā pret dzīvnieku labturības problēmām un aicinot veikt nopietnus pārkārtojumus šai jomā.

Šā dienesta direktors Darjus Remeika savukārt norādījis, ka nelegālās audzētavas plaukst un zeļ arī tādēļ, ka cilvēki vēlas iegādāties sev sugas dzīvnieku lētāk, tādēļ ir gatavi to nopirkt "turpat pie lielveikala stūra", neinteresējoties, kādos apstākļos tas audzēts un turēts.

Tikmēr Ukmerģes dzīvnieku patversmes "Klajūnas" vadītāja Ilma Germoniene novērojusi, ka pēc šiem notikumiem no sludinājumu portāliem "masveidā pazūd" piedāvājumi bez dokumentiem iegādāties sugas dzīvniekus.

"Tie tiek dzēsti masveidā, pavairotāji cenšas paslēpties, pieplakt, lai viņus neatrastu," viņa sacījusi žurnālistiem Lietuvas Seimā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.