Menu
 

Arī ASV neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu

  • Autors:  LETA/AFP

Arī ASV trešdien paziņoja, ka neatzīst Aleksandru Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu.

"9.augusta vēlēšanas nebija nedz brīvas, nedz godīgas. Izsludinātie rezultāti bija krāpnieciski un nedod leģitimitāti," paziņoja ASV Valsts departaments.

"Savienotās Valstis nevar uzskatīt Aleksandru Lukašenko par leģitīmi ievēlētu Baltkrievijas līderi," norādīts paziņojumā.

Iepriekš ar paziņojumiem, ka Lukašenko nav leģitīms Baltkrievijas prezidents, nākušas klajā arī Latvija, Lietuva, Vācija, Dānija, Čehija, Slovākija un Polija.

Minskas Neatkarības pilī trešdien notika Lukašenko inaugurācijas ceremonija, kas līdz pēdējam brīdim tika turēta noslēpumā.

Parasti inaugurācijas ceremonija tiek iepriekš izsludināta un ir liels valsts mēroga notikums, taču šoreiz tā tika turēta slepenībā.

Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Tihanovska tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumvalstis, un Baltkrievijai draud ASV un ES sankcijas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.