Menu
 

PVO analīžu rezultāti: Lietuvā ūdeles inficējušās no cilvēka

  • Autors:  LETA/BNS

Pasaules Veselības organizācijas laboratorijā veikto analīžu rezultāti liecina, ka Lietuvas Jonavas rajona kažokzvēru saimniecībā, kur novembra nogalē gan darbiniekiem, gan ūdelēm tika atklāta inficēšanās ar jauno koronavīrusu, dzīvnieki inficējušies no cilvēkiem, paziņojis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

“Pētījuma laikā secināts, ka ūdeļu organismā atklātā koronavīrusa SARS-CoV-2 genoms neatšķiras no Lietuvā izplatītā cilvēka koronavīrusa SARS-CoV-2 genoma. Turklāt koronavīrusa SARS-CoV-2 strukturālo olbaltumvielu izmaiņu analīze liecina, ka ūdeļu fermas darbinieki, visticamāk, inficējušies pirms ūdelēm," teikts dienesta paziņojumā.

Tajā norādīts, ka no ūdelēm ņemtajos paraugos konstatētās koronavīrusa izmaiņas liecina par iespējamu vīrusa pielāgošanos izdzīvošanai ūdeļu organismā, taču nelielais izmaiņu skaits norāda, ka Lietuvā ūdeles ar koronavīrusu tikai nesen inficējuši cilvēki.

"Kā secina zinātnieki, analīzēs noteikts, ka koronavīruss, kas bija izplatījies Lietuvas ūdeļu fermā, nav saistīts ar mutējušo vīrusu, kas tika atklāts Nīderlandes un Dānijas ūdeļu fermās. Tas apliecina, ka koronavīrusa infekcijas uzliesmojums ūdeļu saimniecībā Jonavas rajonā nav saistīts ar perēkļiem citu valstu kažokzvēru audzētavās,“ skaidrojis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Jau ziņots, ka novembra beigās koronavīruss tika atklāts Jonavas rajona uzņēmuma "Danmink" un tā galvenā akcionāra, uzņēmuma "Vilkijos ūkis" kažokzvēru saimniecībā, un Jonavas rajona pašvaldībā tika izsludināta ārkārtējā situācija. 

Lietuvā tas bija pirmais gadījums, kad inficēšanās ar šo vīrusu apstiprināta dzīvniekiem. Pašlaik citu slimības perēkļu Lietuvas kažokzvēru saimniecībās nav.

Saskaņā ar Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošo informāciju līdz šim ūdeļu inficēšanās ar jauno koronavīrusu fiksēta kažokzvēru fermās vēl vismaz deviņās valstīs - Dānijā, Spānijā, Itālijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Nīderlandē, Kanādā, Grieķijā, Francijā un Zviedrijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.