Menu
 

Horvātiju satricina 6,4 magnitūdas stipra zemestrīce

  • Autors:  LETA--AFP/DPA/REUTERS

Horvātiju otrdien satricinājusi 6,4 magnitūdas stipra zemestrīce, kas laupījusi dzīvību vismaz vienam cilvēkam, daudzus ievainojusi un sagrāvusi ēkas valsts vidienē esošajā Petriņā, ziņo ASV Ģeoloģiskais dienests.

Pazemes grūdiens, kas notika plkst.13.19 pēc Latvijas laika desmit kilometru dziļumā, bija jūtams arī aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļiem no zemestrīces epicentra esošajā Zagrebā, kur satrauktie iedzīvotāji panikā metušies ielās, vēsta aģentūras AFP reportieris.

"Mēs atbrīvojam cilvēkus no automašīnām. Mēs nezinām, vai mums ir mirušie vai ievainotie," reģionālajai raidorganizācijai N1 sākotnēji sacīja Petriņas mērs Darinko Dumbovičs. "Te valda vispārēja panika. Ļaudis meklē savus tuviniekus." 

Kadros, kas saņemti no pilsētas, kurā mīt aptuveni 20 000 iedzīvotāju, redzami iegruvuši māju jumti un gruvešu klātas ielas. Glābšanas darbos iesaistīti karavīri. 

Sisakas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs ziņo, ka Petriņā un Sisakā ievainoti daudzi cilvēki. "Ir lūzumi, smadzeņu satricinājumi un vairākus nācās operēt," vēsta amatpersona.

Jau dienu iepriekš Petriņu skāra vājāka zemestrīce, kas arī nodarīja nelielus postījumus. Horvātu mediji ziņo par postījumiem arī Zagrebā, un zemestrīce bijusi jūtama arī Bosnijā un Serbijā.

Iekšlietu ministrija aicinājusi ļaudis palikt ārpus telpām un saglabāt mieru. Īpaši cilvēki, kas atrodas ēkās, kurās novēroti kādi bojājumi, mudināti telpas atstāt.

Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs, kurš pēc zemestrīces apmeklēja Petriņu, pavēstījis: "Mums ir informācija, ka gājusi bojā viena meitene. Citas informācijas par upuriem mums nav". "Armija ir šeit, lai palīdzētu. Mums nāksies pārvietot daļu cilvēku no Petriņas, jo šeit nav droši atrasties," paziņojis premjers.

Telekanāls N1 citē kādu Petriņas amatpersonu sakām, ka zemestrīcē gājis bojā 12 gadus vecs bērns, bet plašāku informāciju nesniedz. Telekanāls demonstrējis kadrus, kuros redzams, kā glābēji dzīvus izvelk no drupām vīrieti un bērnu. Citos kadros redzama māja ar iegruvušu jumtu, bet žurnāliste saka, ka nav zināms, vai ēkā kāds atradās.

N1 arī ziņo, ka zemestrīcē sagruvis bērnudārzs, bet tobrīd bērni tajā nav atradušies. Telekanāls arī vēsta, ka Petriņā ir smaga situācija pansionātos. Kāds vīrietis ciematā netālu no Petriņas stāsta, ka labojis jumtu, kad notikusi zemestrīce, un viņš nokritis. Vīrietis stāsta, ka ciematā sagruvušas deviņas no desmit mājām.

Slovēnijas ziņu aģentūra STA vēsta, ka piesardzības nolūkos slēgta Slovēnijas vienīgā atomelektrostacija, kas atrodas aptuveni 100 kilometrus no zemestrīces epicentra. Tikmēr Ungārijas Pakšas atomelektrostacija ziņo, ka nav pārtraukusi darbu, lai gan zemestrīce tur bijusi jūtama.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.