Menu
 

Igaunijas prezidente oficiāli apstiprina Reformu partijas līderi Kallasu par premjera amata kandidāti

  • Autors:  LETA/BNS

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida ceturtdien tikusies ar opozīcijā esošās Reformu partijas līderi Kaju Kallasu un parakstījusi rīkojumu, apstiprinot viņu par premjerministra amata kandidāti.

"Cīņa ar Covid-19 turpināsies ilgi. Tā ir ietekmējusi mūsu ģimeņu labklājību un aizsargātību. Gan es, gan Igaunijas tauta sagaidām, ka Igaunijā drīz būs jauna, aktīva un rīcībspējīga valdība,  kas koncentrēsies uz cīņu ar pandēmiju un pret ekonomikas krīzi, uz to, lai  uzlabotu mūsu dzīvi,"  tiekoties ar Kallasu, sacīja Kaljulaida.

Vēl pirms Kallasas oficiālās apstiprināšanas par premjerministra amata kandidāti par  koalīcijas sarunu sākšanu paziņoja Reformu partija un Centra partija  Turklāt Centra partija paudusi vēlmi iesaistīt koalīcjas sarunās arī partiju "Tēvzeme".  Gan Reformu partija, gan Centra partija noraidījušas iespēju, ka koalīcijā varētu piedalīties Konservatīvā tautas partija (EKRE).

Līdzšinējā valdošajā koalīcijā ir Centra partija, EKRE un partija "Tēvzeme".

Igaunijas parlamentā, kurā ir 101 deputāts, liberālajai Reformu partijai ir 34 vietas, Centra partijai - 25 vietas, labēji populistiskajai Konservatīvajai tautas partijai - 19 vietas, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - 12 vietas un Sociāldemokrātiskajai partijai - 11 vietas.

Jau ziņots, ka par nodomu uzticēt Kallasai valdības veidošanu Kaljulaida paziņoja trešdien, kad no premjerministra amata atkāpās Centra partijas līderis Jiri Ratass. Viņš demisionēja, jo prokuratūra Centra partijai noteikusi aizdomās turamā statusu krimināllietā par ziedojumiem partijai apmaiņā pret to, ka valsts kredītu un eksporta garantiju aģentūra "Kredex" piešķīra aizdevumu ar atvieglotiem nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstīšanas uzņēmumam "Porto Franco".

Ratasa valdība turpinās darbu līdz jaunā ministru kabineta izveidošanai. Pēc tam Ratass iecerējis atjaunot parlamenta deputāta mandātu. Viņš paziņojis, ka nedomā ieņemt amatu jaunajā valdībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.