Menu
 

Pentagons: Labējie radikāļi vervē atbalstītājus armijā

  • Autors:  LETA/AFP

Galēji labējie ekstrēmisti un balto pārākuma ideoloģijas piekritēji aktīvi vervē sekotājus ASV bruņotajos spēkos un pēdējā gada laikā panākuši atbalsta vairošanos, ceturtdien pavēstīja ASV Aizsardzības ministrija.

Nedēļu pēc tam, kad ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji Vašingtonā iebruka ASV Kapitolijā, uz brīdi apturot likumdevēju darbu, Pentagons pavēstīja, ka sāks izmeklēšanu par to, cik lielā mērā ekstrēmisms izpleties bruņotajos spēkos.

Pēdējā gada laikā palielinājusies galēji labējo aktivitāte bruņotajos spēkos, tiesa gan, tas noticis tādā pat mērā kā sabiedrībā kopumā, sacīja augsta ranga aizsardzības jomas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Mēs zinām, ka daži grupējumi aktīvi cenšas vervēt mūsu personālu savai lietai vai iedrošina savus biedrus pievienoties armijai, lai apgūtu prasmes un gūtu pieredzi bruņotajos spēkos," amatpersona sacīja žurnālistiem.

"Mēs saprotam, ka daži no šiem grupējumiem augstu vērtē šīs prasmes ne tikai iespēju dēļ, ko tās dod viņiem, bet arī tāpēc, ka tas viņu izpratnē piešķir viņiem zināmu statusu."

Armija jau kādu laiku apzinās šo problēmu.

Īpaša uzmanībai šai tēmai pievērsta neseno Kapitolija nekārtību kontekstā, ņemot vērā, ka Trampa atbalstītāju vidū, kas iebruka Kapitolija ēkā, bija gan aktīvā dienesta, gan atvaļinātie karavīri un policisti.

Armijas kapteine, psiholoģisko operāciju speciāliste no Ziemeļkarolīnas, noorganizējusi 100 cilvēku grupu, kas pievienojusies protestiem.

Viņa jau armiju pametusi.

"Balto pārākuma apziņas un ekstrēmistu ideoloģijas klātbūtne armijas rindās nav jauna problēma, bet uzbrukums Kapitolijam skaidri apliecina, ka nekavējoties ir jārīkojas saistībā ar šo satraucošo tendenci," vēstulē Pentagona neatkarīgajam ģenerālinspektoram ceturtdien norādīja 14 senatori.

Viņi atgādināja par izdevuma "Military Times" pērn veikto pētījumu, kurā konstatēts - trešdaļa aktīvā dienesta respondentu atzinuši, ka pieredzējuši balto pārākuma ideoloģijas vai rasisma izpausmes armijas rindās.

Jau vēstīts, ka vairāki simti Trampa atbalstītāju 6.janvārī Vašingtonā iebruka Savienoto Valstu Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu demokrāta Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Sadursmju gaitā tika raidīti šāvieni, un vardarbībā pieci cilvēki zaudēja dzīvību.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.