Menu
 

Mjanmā astoto dienu turpinās protesti pret huntu

  • Autors:  LETA/DPA

Mjanmā sestdien astoto dienu pēc kārtas turpinās protesti pret pučā pagājušajā nedēļā varu sagrābušo militāro huntu, milzīgiem demonstrantu pūļiem pārpludinot ielas valsts lielākajā pilsētā Jangonā.

Demonstrantu grupas Jangonā pulcējušās pie ASV vēstniecības, paužot atbalstu Vašingtonas lēmumam noteikt huntai sankcijas, vēsta vietējais tīmekļa izdevums "Frontier Myanmar".

Cilvēki Jangonā sapulcējušies arī pie Krievijas un Ķīnas vēstniecībām, protestējot pret šo valstu lēmumu bloķēt ANO Drošības padomē rezolūciju par Mjanmas puča nosodīšanu.

Protestētāju grupas pulcējušās arī pie aktīvistu mājām, šādi cenšoties nepieļaut, ka tiek aizturēti puča pretinieku kustības redzamākiem pārstāvji.

Kopš pagājušās nedēļas puča aizturēti 320 cilvēki, liecina Politieslodzīto atbalsta apvienības aplēses.

Aizturēto vidū ir amatpersonas, ārsti un budistu mūki.

Huntas oponentu protesta demonstrācijas sestdien notikušas arī Mandalajā, kas ir valsts otra lielākā pilsēta, galvaspilsētā Nepjido, kā arī citās valsts pilsētās.

ANO Cilvēktiesību padome ārkārtas sanāksmē piektdien Ženēvā pieprasīja jaunajam Mjanmas režīmam atbrīvot visus "patvarīgi aizturētos" un nodot varu atpakaļ līdzšinējās valdības vadītājas Aunas Sanas Su Či administrācijai.

Mjanmā 1.februārī notika militārais apvērsums, un tā gaitā tika aizturēta valdības vadītāja Su Či un citi valdošās Nacionālās Demokrātijas līgas (NLD) augstākie līderi.

Su Či kopš aizturēšanas nav redzēta.

Ģenerāļi puča sarīkošanu pamato ar novembra vēlēšanās it kā notikušajām nelikumībām. NLD šajās vēlēšanās guva pārliecinošu uzvaru.

Hunta uz gadu izsludinājusi ārkārtas stāvokli, solot pēc tam sarīkot jaunas vēlēšanas, tiesa gan, precīzi nenorādot, kad tieši tās varētu notikt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.