Menu
 

Baltkrievijā policija veikusi kratīšanas žurnālistu un aktīvistu mājās un birojos

  • Autors:  LETA--AFP

Turpinot centienus apslāpēt protesta kustību pret Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, varasiestādes otrdien veikušas kratīšanas žurnālistu un cilvēktiesību aktīvistu mājās un birojos un aizturējušas vairākus desmitus cilvēku.

Policija veikusi kratīšanu Baltkrievijas Žurnālistu asociācijas un cilvēktiesību centra "Vjasna" birojos, kā arī šo organizāciju biedru dzīvokļos. Vairāk nekā 30 cilvēki aizturēti, vēsta aktīvisti. Aizturēto vidū ir Baltkrievijas Žurnālistu asociācijas vadītājs Andrejs Basuņecs.

"Tās ir plašākās represijas pret žurnālistiem un cilvēktiesību aktīvistiem, kādas Eiropa jelkad ir redzējusi," sacīja asociācijas viceprezidents Boriss Goreckis. Arī viņa dzīvoklī otrdien veikta kratīšana.

"Pēdējo sešu mēnešu laikā žurnālisti aizturēti vairāk nekā 400 reižu, un varasiestādes pie tā negrasās apstāties," viņš brīdināja. Vismaz desmit žurnālistiem izvirzītas kriminālapsūdzības, un viņi atrodas apcietinājumā.

Varasiestādes otrdien veica kratīšanu arī "Vjasna" birojā, kā arī aktīvistu dzīvokļos vairākās valsts pilsētās. "Tas ir mēģinājums iebiedēt žurnālistus un cilvēktiesību aktīvistus, kas stāsta pasaulei par neiedomājamo represiju mērogu," sacīja "Vjasna" aktīvists Valiancins Stefanovičs.

Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja skaidroja, ka otrdienas kratīšanas veiktas izmeklēšanas ietvaros par protestu finansēšanu. Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska nosodīja kratīšanas un aizturēšanas, otrdien sakot, ka "režīms izvērš represijas pret tiem, kuri aizstāv cilvēktiesības".

Kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā nerimstas protesti pret Lukašenko režīmu. Par vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Cihanousku. Protestu laikā aizturēti tūkstošiem cilvēku, vismaz četri demonstranti gājuši bojā un vairākiem neatkarīgajiem žurnālistiem draud gadiem ilgi cietumsodi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.