Menu
 

Krievija Navaļņiju pasludina par ASV aģentu

  • Autors:  LETA/AFP

Krievija ceturtdien paziņojusi, ka Vašingtonas straujā reakcija uz tiesas lēmumu, ar kuru organizācijas, kas saistītas ar Aleksju Navaļniju, pasludinātas par ekstrēmistiskām, apliecinot, ka opozīcijas līderis strādājis ASV labā.

Kā ziņots, Maskavas tiesa vēlu trešdienas vakarā par ekstrēmistiskām organizācijām atzina Navaļnija dibināto Korupcijas apkarošanas fondu (FBK), Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu (FZPG) un sabiedrisko kustību "Navaļnija štābi".

ASV valsts departaments nekavējoties paziņoja, ka šis spriedums ir "īpaši satraucošs", vērojot jau tā Krievijā pastāvošo tendenci ierobežot pilsoņu pamattiesības.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova ceturtdienas rītā sniegtajā radiointervijā paziņoja, ka tas apliecinot Vašingtonas jaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

"Vai varat iedomāties šādu pastāvīgu reakciju no [ASV] Valsts departamenta puses uz iekšpolitiskiem vai citiem iekšējiem lēmumiem kādā citā valstī?" vaicāja Zaharova, piebilstot, ka uz šo tiesas spriedumu ASV reaģējušas jau dažu stundu laikā.

Viņasprāt, tas apliecinot, ka Vašingtonas esot politiski ieinteresēta šajā jautājumā, jo tiesas spriedums attiecoties uz personām, kuras darbojas ASV uzraudzībā.

Zaharova, kas sen pazīstama ar saviem odiozajiem izteikumiem, piebilda, ka tādējādi Vašingtona atklājot savus aģentus.

Maskavas prokuratūra prāvas laikā paziņoja, ka FBK, FZPG un "Navaļnija štābi" "liberālu lozungu aizsegā" veido "apstākļus sociālās un sabiedriski politiskās situācijas destabilizācijai". Prokuratūra uzstāja, "ka to darbības faktiskie mērķi ir apstākļu radīšana konstitucionālās iekārtas pamatu maiņai, tostarp izmantojot "krāsainās revolūcijas" scenāriju".

Prokuratūra uzskata, ka Navaļnija kontrolētās organizācijas koordinē ārvalstu centri, kas veic destruktīvas darbības pret Krieviju.

Krievijas Tieslietu ministrija 2020.gada oktobrī iekļāva FBK ārvalstu aģentu reģistrā pēc tam, kad bija konstatēti vairāki naudas pārvedumi šim fondam no Spānijas un ASV.

Navaļnijs 2020.gada vasarā paziņoja par šī fonda kā juridiskas personas likvidāciju, pārreģistrējot to kā FZPG. Tieslietu ministrija decembrī paziņoja arī par FZPG iekļaušanu ārvalstu aģentu reģistrā.

Sabiedriskā organizācija "Navaļnija štābi" darbojas lielākajā daļā Krievijas reģionu, bet organizācijas vadītājs Leonīds Volkovs 29.aprīlī paziņoja par reģionālo štābu darbības pārtraukšanu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.