Menu
 

Japānas ziemeļos 6,7 magnitūdu zemestrīcē gājuši bojā vismaz astoņi cilvēki un vairāk nekā 100 ievainoti

  • Autors:  LETA--DPA/AFP

Japānas ziemeļos esošo Hokaido salu ceturtdienas rītā satricinājusi 6,7 magnitūdu zemestrīce, kurā dzīvību zaudējuši vismaz astoņi cilvēki un ievainoti vairāk nekā 100, izcēlušies zemes nogruvumi un sagruvušas vairākas mājas, ziņoja amatpersonas un vietējie mediji. Gandrīz 40 cilvēki ir pazuduši bez vēsts.

Zemestrīce satricinājusi Japānu neilgi pēc tam, kad valsti skāra pēdējo 25 gadu laikā spēcīgākā viesuļvētra, kurā dzīvību zaudēja vismaz 11 cilvēki. Relatīvi seklās zemestrīces epicentrs atradās Iburi rajonā 62 kilometrus uz dienvidrietumiem no Hokaido galvaspilsētas Saporo. Tās hipocentrs bija 40 kilometru dziļumā. Neilgi pēc zemestrīces notika pēcgrūdiens ar stiprumu 5,3 magnitūdas, un tam sekoja vājāki pēcgrūdieni.

Japānas Meteoroloģijas aģentūra brīdināja par nelielu jūras ūdens līmeņa maiņu piekrastes rajonos, bet neizsludināja brīdinājumu par iespējamu cunami. Zemestrīcei sekoja vismaz četri zemes nogruvumi, paziņoja valdības preses sekretārs Josihide Suga. No gaisa uzņemtajos attēlos redzams, ka zemes nogruvumi sagrāvuši vairākus desmitus ēku lauku apvidū, kur iepriekš šonedēļ plosījās taifūns.

Zemestrīce nodarīja postījumus arī termoelektrostacijā, kā rezultātā bez elektroapgādes palika aptuveni trīs miljoni mājokļu. Tika apturēta vilcienu satiksme un atcelti vairāk nekā 200 avioreisu vietējā lidostā. Hokaido vienīgajā atomelektrostacijā, kas pirms zemestrīces nedarbojās, nācās izmantot rezerves ģeneratorus, lai uzturētu darbībā dzesēšanas sistēmas, ziņoja mediji.

Meklēšanas un glābšanas darbos piedalās aptuveni 20 000 glābēju un karavīru, kuriem drīzumā pievienosies vēl 25 000 karavīru, paziņoja valdības preses pārstāvis.

"Valdība mēģina tikt galā ar šo katastrofu, piešķirot visaugstāko prioritāti cilvēku dzīvībām," žurnālistiem sacīja premjerministrs Sindzo Abe. Amatpersonas brīdināja, ka tuvāko divu vai trīs dienu laikā ir iespējamas jaunas stipras zemestrīces un zemes nogruvumi.

Jūnijā zemestrīcē Osakas reģionā gāja bojā pieci cilvēki un tika ievainoti vairāk nekā 350.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.