Menu
 

Migranti: Mums netiek dota iespēja atgriezties Minskā

  • Autors:  LETA/Reuters

Nelegālie imigranti, kuriem izdevies šķērsot Polijas un Baltkrievijas robežu, ziņu aģentūrai "Reuters" stāstījuši, ka viņiem netiek dota iespēja atgriezties Minskā.

Sīrietis Jusefs Atalla stāsta, ka baidījies par savu dzīvību mežā pie Polijas robežas, kur bija palicis stindzinošā aukstumā bez ūdens un ēdiena ar grūtībām elpot, jo kāds Baltkrievijas robežsargs bija salauzis viņam degunu.

Nonākot drošībā nelegālo imigrantu izvietošanas centrā Bjalistokā, Atalla stāsta, ka bijis viens no migrantiem, kuri iestrēguši uz robežas pēc tam, kad Polijas robežsargi piespieduši viņus doties atpakaļ Baltkrievijas teritorijā. Tur migrantus savukārt apturējuši baltkrievu robežsargi, kas iepriekš palīdzēja migrantiem nelikumīgi šķērsot robežu.

"Mēs sacījām viņiem, ka vēlamies atgriezties Minskā, ka mēs nevēlamies turpināt šo ceļu. Viņi sacīja mums, ka ceļa atpakaļ uz Minsku nav. Vienkārši dodieties uz Poliju," stāsta Atalla.

Arī kāds afgāņu nelegālais imigrants, kurš atteicies atklāt savu vārdu, ziņu aģentūrai "Reuters" stāstījis, ka iestrēdzis uz robežas bez atgriešanās iespējām.

"Baltkrievu karavīri paši piespiež un palīdz migrantiem šķērsot robežu," stāsta vīrietis, piebilstot, ka karavīri viņam sacījuši, ka tas ir valsts rīkojums.

Afgānis, kurš pameta savu valsti pēc talibu nākšanas pie varas, stāsta, ka Baltkrievijas karavīri katru nakti savāc no nometnēm aptuveni 30 vai 40 migrantus un spiež viņus doties uz robežu.

"Viņi izlūko robežu un, ja tur neviena nav, iedod tiem knaibles un spiež tos pārgriezt Polijas dzeloņstiepļu žogu," stāsta migrants.

Savukārt 29 gadus vecais Thaers Rezks no Sīrijas "Reuters" stāstījis, ka Baltkrievijas robežsargi reizēm paši izgriež spraugas robežas žogā, lai palīdzētu migrantiem iekļūt Polijā vai Lietuvā.

Neskatoties uz sarežģīto ceļu, afgāņu migrants jūtas priecīgs par nokļūšanu Eiropas Savienībā (ES).

"Es tagad jūtos drošāk. Es esmu drošs, ka šeit izveidošu labu karjeru un mans dēls saņems labu izglītību," saka vīrietis.

Baltkrievijas diktatora Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.