Menu
 

Rietumvalstis ANO Drošības padomē nosoda Baltkrievijas rīcību uz Polijas robežas

  • Autors:  LETA/AFP/DPA/Interfax

ASV un Eiropas valstu delegācijas ANO Drošības padomē ceturtdien nosodīja Baltkrievijas rīcību migrantu krīzē uz tās robežas ar Poliju.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir aicinājis Eiropas Savienību (ES) sākt sarunas par apmēram 2000 migrantiem, galvenokārt kurdiem no Tuvajiem Austrumiem, kas dzīvo telšu nometnē Baltkrievijā pie Polijas robežas. 

Polija atsakās viņus ielaist un ir paziņojusi, ka Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko valdība atvilinājusi uz Baltkrieviju tūkstošiem migrantu ar mērķi nosūtīt viņus pāri robežai uz Poliju un tātad uz ES, atriebjoties par ES sankcijām.

ASV, Lielbritānijas, Igaunijas, Francijas, Īrijas, Norvēģijas un Albānijas delegācijas pēc ārkārtas sanāksmes par šo krīzi nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, nosodot "saskaņoto cilvēku instrumentalizēšanu, kuru dzīvības un labklājību Baltkrievija apdraud politisku mērķu dēļ".

Paziņojumā teikts, ka Baltkrievija to dara ar "mērķi destabilizēt kaimiņvalstis un Eiropas Savienības ārējo robežu un novērst uzmanību no saviem pieaugošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem".

Paziņojumā netika pieminēta Baltkrievijas sabiedrotā Krievija, kura pirms šīs sanāksmes noliedza Rietumvalstu apgalvojumus, ka tā darbojas kopā ar Minsku, lai nosūtītu migrantus pāri ES austrumu robežai uz Poliju.

"Šī taktika ir nepieņemama un aicina uz spēcīgu starptautisku reakciju un sadarbību, lai sauktu Baltkrieviju pie atbildības," teikts Rietumvalstu paziņojumā, neminot konkrētus pasākumus Baltkrievijas sodīšanai.

"Tā demonstrē, kā Lukašenko režīms ir kļuvis par draudu reģionālai stabilitātei. Mēs aicinām Baltkrievijas varas iestādes izbeigt šīs necilvēcīgās darbības un neradīt risku cilvēku dzīvībām," piebilda Rietumvalstis savā paziņojumā.

"Ir jānodrošina starptautisko organizāciju tūlītēja un netraucēta pieeja tur esošajiem cilvēkiem humānās palīdzības sniegšanai. Baltkrievijas varas iestādēm jāsaprot, ka neizdosies izdarīt spiedienu uz Eiropas Savienību šādā veidā - ar migrantu cinisku instrumentalizāciju."

Rietumvalstis pauda "dziļas bažas par migrantu šausmīgo situāciju" un aicināja Baltkrievijas varas iestādes "sniegt un atvieglot attiecīgu aizsardzību un aprūpi".

Tās paziņoja, ka ir gatavas apspriest jaunus pasākumus pret Baltkrieviju šīs migrantu situācijas dēļ. 

"Mēs kopā paužam solidaritāti ar Poliju un Lietuvu un esam gatavas apspriest tālākus pasākumus, kurus mēs varam veikt, lai tās atbalstītu un vērstos pret tiem, kas piedalās Lukašenko režīma darbībā un veicina Eiropas Savienības ārējo robežu nelikumīgu šķērsošanu. Mēs paliekam vienotas un apņēmības pilnas aizsargāt ES no šīm Baltkrievijas varas iestāžu hibrīdoperācijām," teikts kopīgajā paziņojumā, kas publicēts ASV pastāvīgās pārstāvniecības ANO vietnē. 

Paziņojuma parakstītājas aicināja valstis, no kurām ierodas nelegālie migranti, uz sadarbību, lai atturētu savus pilsoņus "no iekļūšanas Baltkrievijas varas iestāžu izliktajās lamatās". 

Krievijas vēstnieka ANO vietnieks Dmitrijs Poļanskis, atbildot uz jautājumu par Rietumvalstu apgalvojumiem, ka Krievija un Baltkrievija kopīgi sūta migrantus uz Poliju, tos noliedza, sakot "nē, absolūti nē".

Atbildot uz jautājumu par Krievijas iznīcinātāju lidojumiem virs Baltkrievijas, Poļanskis sacīja, ka tie ir atbilde uz Polijas spēku koncentrēšanos pie robežas.

"Mums arī ir savas saistības Krievijas un Baltkrievijas vienotības ietvaros. Tāpēc, ja notiek militāru resursu koncentrēšana pie Baltkrievijas robežas, mums ir jāreaģē. Tie ir tikai izlūkošanas lidojumi, nekas vairāk," sacīja Poļanskis.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.