Menu
 

Ziņojums: Ieslodzījumā atrodas rekordliels žurnālistu skaits

  • Autors:  LETA/Reuters

Ieslodzījumā pašreiz atrodas 293 žurnālisti, ceturtdien paziņojusi Ņujorkā bāzētā Komiteja žurnālistu aizsardzībai (CPJ), norādot, ka tas ir jauns rekords.

Šogad savas profesionālās darbības dēļ nogalināti vismaz 24 žurnālisti, un vēl vismaz 18 žurnālisti miruši apstākļos, kuros grūti noteikt, vai viņi nogalināti darba dēļ, teikts CPJ ikgadējā ziņojumā par preses brīvību un uzbrukumiem medijiem.

Lai gan žurnālistu ieslodzīšanas iemesli dažādās valstīs ir atšķirīgi, rekordlielais ieslodzīto žurnālistu skaits atspoguļo politiskos satricinājumus visā pasaulē un pieaugošo neiecietību pret neatkarīgu informācijas atspoguļojumu, secinājusi CPJ.

"Šis ir sestais gads pēc kārtas, kad CPJ dokumentējusi rekordlielu ieslodzīto žurnālistu skaitu," sacīja CPJ izpilddirektors Džoels Saimons.

Viņš sacīja, ka šie dati atspoguļo valdību centienus kontrolēt un pārvaldīt informāciju un tās to dara arvien nekaunīgākā veidā.

Šogad nogalināti arī ziņu aģentūras "Reuters" žurnālisti Danišs Sidiki un Gustavo Sančess Kabrera. Sidiki tika nogalināts talibu uzbrukumā Afganistānā, bet Sančess Kabrera tika nošauts jūnijā Mehiko.

Visvairāk žurnālistu ieslodzīti Ķīnā, kur aiz restēm atrodas 50 mediju darbinieki, Mjanmā, kur ieslodzījumā atrodas 26 žurnālisti, Ēģiptē ieslodzījumā atrodas 25 žurnālisti, Vjetnamā 23 un Baltkrievijā 19, liecina CPJ apkopotie dati.

Pirmo reizi CPJ ziņojumā iekļauti dati par Honkongā ieslodzītajiem žurnālistiem, kas ir blakus rezultāts 2020.gadā pieņemtajam nacionālās drošības likumam, kas aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem. Šī likuma pārkāpējiem var tikt piemērots pat mūža ieslodzījums.

Pekina apgalvo, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Rietumu puslodē visbīstamākā valsts žurnālistiem joprojām ir Meksika, kur žurnālisti bieži kļūst par upuriem, ja to profesionālā darbība nav tīkama noziedznieku bandām vai korumpētām amatpersonām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.