Menu
 

Ķīna apturējusi Lietuvas liellopu gaļas, piena produktu un alus importu

  • Autors:  LETA/BNS

Ķīnas Galvenā muitas pārvalde trešdien oficiāli informējusi Lietuvu, ka apturējusi Lietuvas liellopu gaļas, piena produktu un alus importu, ziņu aģentūrai BNS apstiprināja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārajā dienestā.

"Vakar vakarā saņēmām paziņojumu, ka apturēts liellopu gaļas, piena produktu un alus eksports no Lietuvas uz Ķīnu," sacīja Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta preses sekretārs Rosvalds Gorbačovs.

Dienesta vadītājs Mants Staškevičs sacīja,  ka Ķīnas Galvenā muitas pārvalde norādījusi, ka iemesls šādam lēmumam ir dokumentu trūkums.

"Ļoti dīvaini, jo esam snieguši un sniedzam visu viņu pieprasīto informāciju," uzsvēra Staškevičs, piebilstot, ka iepriekš Ķīnas iestādes nav sūdzējušās par dokumentu vai informācijas trūkumu.

'Ķīnas atbildīgās iestādes pārstāvji 2020. gadā veica gan liellopu gaļas, gan piena produktu attālināto auditu. Mēs saņēmām diezgan labu vērtējumu, visa informācija tika sniegta," piebilda Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs.

2021.gadā Ķīna no Lietuvas importēja 775 tonnas liellopu gaļas.

Lietuvas preces Ķīnas muitas sistēmā nav iespējams deklarēt jau kopš pagājušā gada decembra, taču šī ir pirmā reize, kad Pekina par to paziņojusi oficiāli.

Lietuvas attiecības ar komunistu pārvaldīto Ķīnu īpaši pasliktinājušās, kopš Viļņā pērnruden atklāta Taivānas pārstāvniecība, kuras nosaukumā lietots vārds "Taivāna", lai gan citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Ķīna, reaģējot uz to, vērsusi pret Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, rudenī apturot kravas vilcienu kustību uz Lietuvu, pārtraucot izsniegt pārtikas importa atļaujas, samazinot kredītlimitu un palielinot cenas Lietuvas kompānijām, kā arī dzēšot Lietuvu no savas muitas sistēmas. Zināms arī, ka Pekina mudinājusi ārvalstu uzņēmumus pārtraukt Lietuvā ražoto detaļu izmantošanu.

Par Ķīnas īstenotajiem ierobežojumiem Lietuvas precēm Eiropas Savienība iesniegusi sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Pēc Eiropas Komisijas datiem,  Lietuvas preču eksporta uz Ķīnu vērtība 2021.gada decembrī bija par 91% mazāka nekā 2020.gada decembrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.