Menu
 

Baidens: Krievijas uzbrukums Ukrainai varētu notikt tuvākajās dienās

  • Autors:  LETA/AFP

Krievijas uzbrukums Ukrainai varētu notikt tuvākajās dienās un draudi ir ļoti lieli, ceturtdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Draudi "ir ļoti lieli, jo viņi vēl nav izveduši nekādus savus spēkus. Viņi ir atveduši vairāk spēku", reportieriem Baltajā namā pavēstīja Baidens. "Mums ir iemesls domāt, ka viņi ir iesaistījušies inscenējumā, lai rastu ieganstu doties iekšā."

"Mums ir visas pazīmes, ka viņi ir sagatavojušies doties iekšā Ukrainā, uzbrukt Ukrainai," sacīja Baidens. "Pēc manām izjūtām, tas notiks dažās tuvākajās dienās."

Kā norādīja Baidens, joprojām pastāv diplomātisks ceļš, kuru valsts sekretārs Entonijs Blinkens izklāstīs ceturtdien uzrunā ANO. 

Baidens arī pavēstīja, ka viņam nav plānu zvanīt Putinam.

Viņš arī nav iepazinies ar Krievijas ceturtdien ASV iesniegto jauno dokumentu attiecībā uz "drošības garantijām", kurā Maskava aicina izstrādāt jaunu "drošības vienādojumu" un izvest visus ASV spēkus un bruņojumu no Baltijas valstīm, Austrumeiropas, Centrāleiropas un Eiropas dienvidaustrumiem. 

Šobrīd Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām vairāk nekā 130 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Taču ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.