Menu
 

Aptauja: Lielākā daļa ukraiņu nevēlas pamieru bez Krievijas karaspēka izvešanas

  • Autors:  LETA/Ukrainska Pravda

Lielākā daļa ukraiņu uzskata par nepieņemamu pagaidu pamiera parakstīšanu ar Krieviju bez Krievijas karaspēka izvešanas no Ukrainas, liecina jauna aptauja.

"Pagaidu pamiera parakstīšana ar Krieviju bez tās karaspēka izvešanas no Ukrainas teritorijas, pēc iedzīvotāju domām, ir nepieņemama," secināts aptaujā.

Pret šādu soli iebilst 89% aptaujāto.

Aptauju 18.martā veica socioloģisko pētījumu grupa "Reiting".

Aptaujā arī atklājās, ka vairums ukraiņu atbalsta Ukrainas savienību ar Poliju un Lielbritāniju, bet būtiski ir samazinājies atbalsts dalībai NATO. Taču vienlaikus vairums ukraiņu ir kategoriski pret sadarbības pārtraukšanu ar aliansi.

Aptaujā pirmo reizi kopš Krievijas iebrukuma uzdeva jautājumu par atbalstu militāri politiskas savienības izveidei, kas sastāvētu no Ukrainas, Polijas un Lielbritānijas. Aptaujā šis jautājums iepriekš tika uzdots janvārī, kad Londona pirmo reizi ierosināja šādas savienības izveidi.

Kopš janvāra atbalsts šādai savienībai pieaudzis no 61% līdz 85%. Atbalsts Ukrainas dalībai šādā aliansē ir lielāks nekā atbalsts Ukrainas dalībai NATO. Pirms nedēļas Ukrainas iestāšanos NATO atbalstīja 72%.

Jāpiebilst, ka "Reiting" salīdzina ļoti dažādas alianses, jo savienība ar Poliju un Lielbritāniju neparedz kopīgu aizsardzību vai citas drošības garantijas.

Kārtējā aptaujā sociologi mainījuši jautājuma formulējumu par dalību NATO un devuši iespēju respondentiem izvēlēties starp "iestāšanos aliansē" un "armijas reformēšanu pēc alianses standartiem, neiestājoties. " Šādā formulējumā 44% aptaujāto izvēlējās pirmo, 42% - otro variantu.

Absolūtais mazākums, tikai 7%, atbildēja, ka "Ukrainai vispār nav nepieciešams sadarboties ar NATO". Vēl 7% aptaujāto nebija izlēmuši.

Lielākā daļa iestāšanās atbalstītāju ir Ukrainas rietumu un centrālajos reģionos, bet dienvidos un austrumos cilvēki vairāk atbalsta sadarbību ārpus dalības aliansē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.