Menu
 

Zelenskis: Bez tikšanās ar Putinu nav saprotams, ko Krievija ir gatava darīt

  • Autors:  LETA/Ukrainska Pravda

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien atzīmēja, ka bez viņa tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu nav iespējams uzzināt, ko Krievija ir gatava darīt.

"Es uzskatu, ka bez šīs tikšanās jebkādā formātā nevar reāli saprast, uz ko viņi (Krievija) ir gatavi, lai apturētu karu, un uz ko viņi ir gatavi, ja mēs neesam gatavi tiem vai citiem kompromisiem," sacīja Zelenskis.

Prezidents uzsvēra, ka pirmām kārtām ir jāsaprot, vai Krievija vispār grib apturēt karu.

"Pimām kārtām jāatrod formāts, kurā kopumā varētu saprast, vai Krievija grib apturēt karu. Jo mēs varētu nenonākt līdz visam pārējam. Vai tā grib to principā un vai ir spējīga to izdarīt," sacīja Zelenskis.

Viņš uzsvēra, ka "mēs esam par mieru, jo tas, lai cik sarežģīts nebūtu, ir labāks par karu", tomēr vajag būt dialogam, nevis ultimātiem.

"Dialogā var rast kompromisus. Man jebkādi kompromisi nozīmē laiku. Jo pašlaik šis naids būs pret katru vārdu, katru prasību, katru kursu, katru drošības garantu. Ir jāpaiet laikam. Tāpēc vispirms cilvēki, ja viņi grib izbeigt karu, vienojas, ka tiek pārtraukta uguns un izvests karaspēks. Prezidenti tikušies, vienojušies, ka karaspēks tiek izvests, ka ir tās vai citas drošības garantijas. Te var atrast kompromisa lietas," sacīja Zelenskis.

Lai rastu kādu izeju attiecībā uz Krimu un Donbasu, ir jāsper pirmais solis, kas ir drošības garantijas un kara izbeigšana, atzina Zelenskis.

"Pirmajā tikšanās reizē ar Krievijas prezidentu es esmu gatavs apspriest šos jautājumus, tie ir aktuāli, svarīgi mums - par okupētajām teritorijām. Bet esmu pārliecināts, ka šis risinājums netiks panākts šajā tikšanās reizē. Jo, ja gribam būt pilnīgi atklāti, arī drošības garantiju jautājumos mēs runāsim par konstitucionālām izmaiņām, Ukrainas likumdošanas izmaiņām. Ja mēs par to runāsim, to jebkurā gadījumā neizlems tikai prezidents. Šo diezgan ilgo procesu risinās gan Augstākā rada (parlaments), gan Ukrainas tauta," sacīja Zelenskis. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.