Menu
 

Laikraksts: Zviedrijas premjerministre gatava dalībai NATO pieteikties jūnija beigās

  • Autors:  LETA/The Local

Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone jau ir izlēmusi par labu valsts dalībai NATO un viņas vadītā valdība lūgumu uzņemt valsti aliansē plāno iesniegt jūnija beigās gaidāmajā NATO samitā Madridē, trešdien vēsta laikraksts "Svenska Dagbladet".

Tādus apgalvojumus "Svenska Dagbladet" politiskais komentētājs viedokļrakstā paudis dienā, kad Adešsone Stokholmā tiekas ar Somijas premjerministri Sannu Marinu, lai apspriestu ar NATO saistītus jautājumus un Somijas jaunāko ziņojumu par drošības situāciju.

Vienlaikus laikraksts "Aftonbladet" ziņo, ka Andešsones pārstāvētie sociāldemokrāti ir sasaukuši partijas valdes sanāksmi 24.maijā, lai lemtu par atbalstu Zviedrijas dalībai NATO.

Kāds anonīms avots atklājis, ka partija paredzējusi piecas stundas diskutēt par visiem jautājumiem, kas saistīti ar dalību NATO.

Marina pēc tikšanās ar Zviedrijas kolēģi trešdien paziņoja, ka Somija tuvāko nedēļu laikā izlems, vai pieteikties dalībai NATO.

"Domāju, ka tas notiks diezgan ātri. Nedēļu, nevis mēnešu laikā," kopīgā preses konferencē ar Zviedrijas premjerministri Magdalēnu Andešsoni žurnālistiem Stokholmā pavēstīja Marina.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs jau iepriekš ir apliecinājis, ka alianse ātri uzņems Somiju un Zviedriju savās rindās, ja šīs valstis nolems pievienoties aliansei.

Pirms kara uzsākšanas pret Ukrainu Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieprasīja, lai NATO pārtrauc paplašināties un atvelk savus spēkus no Krievijas robežām. Perspektīva, ka Somija un Zviedrija varētu pievienoties NATO, domājams, neizsauks atzinīgu Krievijas reakciju un tā jau iepriekš ir brīdinājusi par sekām, ja ziemeļvalstis tuvinātos aliansei.

Lai tās aizsargātu, kā sacīja Stoltenbergs, NATO varētu būt gatava abām valstīm sniegt drošības garantijas jau no brīža, kad tās pieteiksies dalībai aliansē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.