Menu
 

Japāna nolaidusi uz asteroīda zondi datu savākšanai

  • Autors:  LETA--AP

Japānas bezpilota kosmosa kuģis "Hayabusa2" nolaidis uz asteroīda Francijas un Vācijas izstrādātu zondi, trešdien paziņojusi Japānas Kosmosa izpētes pārvalde (JAXA).

"Hayabusa2" pietuvojās asteroīdam "Ryugu" aptuveni 50 metru attālumā un nosūtīja uz to zondi "Mobile Asteroid Surface Scout" (MASCOT). "Hayabusa2" uzturas asteroīda tuvumā kopš jūnija. Aptuveni stundu pēc MASCOT nolaišanas JAXA saņēma pirmos signālus no tā, kas nozīmē, ka aparāts ir sekmīgi piezemējis.

Pagājušajā mēnesī JAXA nosūtīja uz "Ryugu" pašgājējus robotus "Minerva-II", kas jau pārraidījuši uz Zemi virkni attēlu, kuros redzama asteroīda akmeņainā virsma. MASCOT tika nomests asteroīda pretējā puslodē, lai tas un pašgājēju roboti netraucētu cits citam.

MASCOT, ko darbina litija baterija, spēs darboties līdz 16 stundām, savācot un pārraidot datus, tostarp temperatūras mērījumus un datus par minerālu dažādību. Ierīce ir aprīkota ar fotokameru, mikroskopu un citiem instrumentiem.

"Hayabusa2" bija nepieciešami vairāk nekā trīs gadi, lai sasniegtu "Ryugu", un kosmosa kuģis vēlāk pats mēģinās nosēsties uz asteroīda, lai savāktu paraugus un nogādātu tos atpakaļ uz Zemes.

Zinātnieki cer atrast organisko materiālu un ūdens pēdas, kas varētu dot atbildes uz jautājumiem par dzīvību, tostarp par to, vai materiāli no kosmosa palīdzējuši rasties dzīvībai uz Zemes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.