Menu
 

"Bellingcat": Arī otrs domājamais Skripaļa indētājs saņēmis Krievijas varoņa nosaukumu

  • Autors:  LETA—AFP

Pētnieciskās žurnālistikas vietne "Bellingcat" otrdien paziņojusi, ka arī otrs aizdomās turamais par krievu bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu personīgi no Krievijas prezidenta Vladimira Putina 2014. gadā saņēmis varoņa zvaigzni.

"Bellingcat" jau pirmdien paziņoja, ka identificējusi arī otru personu, kas tiek turēta aizdomās par Skripaļa saindēšanu. "Bellingcat" noskaidrojusi, ka persona, kura Lielbritānijā martā ieceļoja kā Aleksandrs Petrovs, patiesībā ir militārais ārsts Aleksandrs Miškins, kas strādā Krievijas armijas izlūkošanas pārvaldē, kura plašāk pazīstama kā GRU.

"Bellingcat" dibinātājs Eliots Higinss un pētnieks Kristo Grozevs Lielbritānijas parlamentā sarīkotajā preses konferencē žurnālistiem otrdien pavēstīja, ka Miškins piedalījies Maskavas rīkotajās slepenajās operācijās Ukrainā un prokrievisko separātistu pašpasludinātajā Piedņestras republikā Moldovā. Higins un Grozevs pavēstīja, ka Miškins 2014. gadā piedalījies arī militārajās operācijās Ukrainā, par ko tā paša gada rudenī Putins viņam piešķīris Krievijas varoņa nosaukumu.

"Bellingcat" izmeklēšanā noskaidrots, ka Miškins dzimis 1979. gadā Arhangeļskas apgabalā, beidzis Sanktpēterburgas Militārās medicīnas akadēmiju, iegūdams karaflotes ārsta grādu, specializējoties "dziļūdens psiholoģijā". Jau studiju laikā vēl pirms 2003. gada Miškinu rekrutējusi GRU, un ap 2009. gadu viņš nosūtīts uz Maskavu, kur viņam piešķirta viltus identitāte un izsniegti ceļošanas dokumenti uz Aleksandra Petrova vārda.

Kā ziņots, "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevuma "The Insider" izmeklēšanā pagājušajā mēnesī tika noskaidrots, ka Krievijas pilsonis, kas britu varasiestādēm bija pazīstams ar Ruslana Boširova vārdu, patiesībā ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga, kas arī apbalvots ar Krievijas varoņa zvaigzni.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4. martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānija septembrī izdeva Krievijas pilsoņu Petrova un Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok". Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti. Varbūtība, ka Petrovs un Boširovs nav Solsberi uzbrukumā vainoto Krievijas pilsoņu īstie vārdi, pieļauta jau iepriekš.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.