Menu
 

Polija zaudējumus Otrā pasaules kara laikā aplēsusi 1,3 triljonu eiro apmērā

  • Autors:  LETA/DPA/AFP

Polija cietusi vairāk nekā 1,3 triljonus eiro lielus zaudējumus Otrā pasaules kara laikā, teikts Polijas parlamentārās komisijas ziņojumā, kas, domājams, kļūs par pamatu reparāciju prasībai pret Vāciju.

"Tā ir liela summa 6,2 triljonu" zlotu apmērā, pavēstīja valdošās partijas "Likums un taisnīgums" vadītājs vicepremjers Jaroslavs Kačiņskis, piebilstot, ka reparāciju saņemšana būs "ilgs un grūts" process.

Viņš iepriekš bija paziņojis, ka Polija prasīs "reparācijas par visu, ko vācieši izdarīja Polijā no 1939. līdz 1945. gadam".

Kaut arī kopš kara sākuma pagājuši vairāk nekā 80 gadi, Polija uzskata, ka Vācija tai joprojām ir parādā kara reparācijas.

"Mēs ne tikvien esam sagatavojuši ziņojumu, mēs esam pieņēmuši lēmumu - lēmumu par tālāko rīcību," sacīja Kačiņskis.

"Šī rīcība ir - prasīt Vācijai risināt sarunas par šīm reparācijām. Un tas ir lēmums, ko mēs īstenosim," viņš piebilda.

"Vācieši iebruka Polijā un nodarīja mums milzīgu postu. Okupācija bija neticami noziedzīga, neticami nežēlīga un daudzos gadījumos izraisīja sekas, kas turpinās līdz šai dienai," sacīja vicepremjers.

Berlīne uzskata, ka jautājums ir izbeigts līdz ar 1990.gada Vienošanos par galīgo noregulējumu attiecībā uz Vāciju, kas kļuva par starptautisko bāzi Vācijas atkalapvienošanai.

Vienošanos noslēdza Austrumvācija un Rietumvācija, kā arī četras bijušās okupācijas varas - ASV, Francija, Lielbritānija un Padomju Savienība.

Vācijas valdība ceturtdien noraidīja Polijas aicinājumu risināt sarunas par reparācijām.

"Vācijas valdības nostāja ir nemainīga, reparāciju jautājums ir slēgts," paziņoja Ārlietu ministrijas pārstāvis. Viņš norādīja uz Polijas 1953.gada lēmumu atteikties no kompensācijas prasībām pret Austrumvāciju, ko viņš nodēvēja par "nozīmīgu pamatu Eiropas šodienas kārtībai".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.