Menu
 

Barnjē: Ziemeļīrijas robežas jautājums var nogremdēt "Breksita" sarunas

  • Autors:  LETA--AFP

Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē piektdien atzinis, ka jautājums par Ziemeļīrijas un Īrijas robežu var nogremdēt sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

"Atbilde ir jā," sacīja Barnjē intervijā Francijas radiostacijai "Inter", atbildot uz jautājumu, vai Īrijas robežas dēļ sarunas var sabrukt. "Es uzskatu, ka mums nepieciešama vienošanās. Es vēl neesmu drošs, vai mēs tādu panāksim. Tas ir sarežģīti, bet tas ir iespējams," sacīja Barnjē.

ES līderi ceturtdien brīdināja Lielbritāniju, ka vairs nepiedāvās nekādu piekāpšanos, lai izkļūtu no strupceļa, kurā nonākušas "Breksita" sarunas, bet pauda pārliecību, ka vienošanos ir iespējams panākt pirms nākamā gada marta, kad Lielbritānijai ir jāatstāj ES.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja samitā Briselē nenāca klajā ar jauniem ierosinājumiem, izņemot ideju par garāku pārejas periodu pēc "Breksita", un ES līderu tikšanās beidzās bez progresa.

Meja jau kopš 2016. gada "Breksita" referenduma saskaras ar grūtībām līdzsvarot eiroskeptiski noskaņoto konservatīvo politiķu prasības ar "Breksita" sarunu realitāti. Premjers ierosinājums par garāku pārejas periodu pēc "Breksita", lai atrisinātu Īrijas robežas jautājumu, izpelnījās kritiku Londonā.

Brisele un Londona ir vienisprātis ka nepieciešama kaut kāda atbalsta vienošanās, lai izvairītos no stingrās robežas atjaunošanās starp Īriju un Ziemeļīriju, kamēr un ja vispār stāsies spēkā jauna vienošanās par Lielbritānijas un ES attiecībām. Taču abām pusēm šādu vienošanos joprojām nav izdevies noslēgt un šis jautājums nobloķējis visas "Breksita" sarunas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.