Menu
 

NATO tiksies ar Ukrainas ministru Azovas krīzes jautājumā

  • Autors:  LETA--AFP

NATO ārlietu ministri, jaunnedēļ tiekoties ar Ukrainas kolēģi, spriedīs par Krievijas un Ukrainas konflikta eskalāciju Azovas jūrā, ceturtdien pavēstīja NATO. Ukrainas prezidents Petro Porošenko mudinājis Rietumu sabiedrotos izvietot karakuģus Azovas jūrā.

Rietumu līderi nosodījuši Krievijas rīcību, pieprasījuši, lai Maskava atdod sagrābtos Ukrainas kuģus, kā arī no jauna apliecinājuši, ka neatzīst Krievijas 2014. gadā veikto Krimas aneksiju, vienlaikus līderi izturas piesardzīgi, lai izvairītos no pēdējā incidenta eskalācijas. Tomēr krīze būs uzmanības centrā, kad alianses ārlietu ministri jaunnedēļ pulcēsies uz kārtējo sanāksmi un tiksies ar Ukrainas ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu.

"NATO-Ukrainas komisija tikās šonedēļ, lai diskutētu par notikumu attīstību Azovas jūrā, un NATO ārlietu ministri jaunnedēļ tiksies ar Ukrainas ārlietu ministru," sacīja NATO preses sekretāre Oana Lungesku. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kurš ir pirmdien un otrdien NATO galvenajā mītnē Briselē plānotās sanāksmes rīkotājs, šo pirmdien jau runāja ar Porošenko.

Alianse nav tiešā veidā atbildējusi uz Porošenko lūgumu nodrošināt flotes atbalstu jau tā spraigajos Krimas piekrastes ūdeņos, tomēr preses sekretāre uzsvēra pašreizējo NATO spēku ievērojamo klātbūtni plašākā reģionā.

"Kopš Krievijas 2014.gadā veiktās nelegālās Krimas aneksijas NATO būtiski palielinājusi klātbūtni Melnajā jūrā," viņa sacīja. "Šodien NATO kuģi regulāri patrulē un piedalās mācībās Melnajā jūrā. 2018. gadā NATO kuģi Melnajā jūrā pavadīja 120 dienas, salīdzinot 2017. gadā tās bija 80 dienas."

Melnās jūras krastā atrodas trīs NATO dalībvalstis – Rumānija, Bulgārija un Turcija – un to bruņotie spēki, kā arī alianses lidaparāti regulāri veic gaisa patrulēšanu reģionā, viņa sacīja. "Tātad Melnajā jūrā jau ir daudz NATO, un mēs turpināsim izvērtēt mūsu klātbūtni reģionā. NATO un tās sabiedrotie turpina sniegt ievērojamu politisko un praktisko atbalstu Ukrainai," sacīja Lungesku.

Kā ziņots, svētdien Krievijas bruņotie spēki Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.