Menu
 

ASV koalīcija Sīrijā īstenojusi triecienus pret amerikāņa slepkavībā apsūdzētu džihādistu līderi

  • Autors:  LETA--AFP

ASV vadītā koalīcija, kas izveidota operācijai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Irākā un Sīrijā, pirmdien paziņoja, ka tā nogalinājusi "Islāma valsts" augstu līderi Abu al Umarainu, kas bijis iesaistīts palīdzības misijas līdzstrādnieka amerikāņa Pītera Kasiga slepkavībā.

Bijušais ASV karavīrs Kasigs, kurš kā brīvprātīgais Sīrijā bija iesaistīts palīdzības misijā, 2013. gadā tika sagūstīts. 2014. gada novembrī džihādisti viņam nocirta galvu.

Paziņojumā, kas tika izplatīts pēc svētdien veiktajiem triecieniem, ASV vadītās koalīcijas pārstāvis sakariem ar presi Šons Raiens par al Umaraina nāvi pavēstīja: "Viņš tika nogalināts, un plašāka informācija būs pieejama pēc pilnīga izvērtējuma." Šī ir pirmā reize, kad koalīcija paziņo, ka ir nogalināts ar Kasiga nāvi saistīts džihādists.

Pēc Kasiga slepkavības "Islāma valsts" izplatīja video, kurā redzama Kasiga nocirstā galva. Džihādisti izplatīja arī video, kurā redzama galvas nociršana citiem gūstekņiem, bet video ar Kasiga noslepkavošanu izplatīts netika.

"Pēc al Umaraina rīcības bija secināms, ka viņš rada tūlītējus draudus koalīcijas spēkiem, un viņš bija iesaistīts Amerikas pilsoņa un bijušā ASV armijas karavīra Pītera Kasiga slepkavībā," piebilda Raiens. Al Umarains bija iesaistīts vairāku citu ieslodzīto slepkavībās, viņš uzsvēra.

Ziņu aģentūras iepriekš, atsaucoties uz Raienu, vēstīja, ka uzbrukums noticis Sīrijas Badijas tuksnesī. ASV telekanāls "Fox News" vēstīja, ka al Umarains nogalināts dronu triecienā. "Koalīcijas uzlidojumi turpina graut "Islāma valsts" pavēlniecību un kaujas lauka kontroli, un mēs viņu rindās iznīcinām vadošos spēlētājus," norādīja Raeins.

Damaska svētdien apsūdzēja ASV koalīciju, ka tā izšāvusi raķetes uz Sīrijas armijas pozīcijām, vēstīja oficiālā ziņu aģentūra SANA. Raiens noliedza, ka triecienu mērķis būtu bijusi Sīrijas armija. "Tas nav tiesa. Triecieni, kā paziņojumā tika norādīts, bija vērsti pret "Islāma valsti"," sacīja Raiens.

Kasigs 2012. gadā izveidoja humānās palīdzības organizāciju un apmācīja aptuveni 150 civilistus medicīniskās palīdzības sniegšanā Sīrijā. Viņa organizācija grūtībās nonākušos apgādāja ar pārtiku, drēbēm un medikamentiem. Pēc pāriešanas islāmā viņš sevi dēvēja par Abdulu Rahmanu.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības. Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.