Menu
 

"Oxfam": 26 bagātākajiem cilvēkiem pieder tikpat, cik pasaules iedzīvotāju nabadzīgākajai pusei

  • Autors:  LETA/AFP

Pasaules 26 bagātākajiem cilvēkiem pieder tikpat daudz, cik pasaules iedzīvotāju nabadzīgākajai pusei, pirmdien paziņoja starptautiskā humānās palīdzības organizācija "Oxfam" dienu pirms Pasaules ekonomikas foruma, kas notiks Šveices kalnu kūrortā Davosā.

"Oxfam" ziņojumā arī teikts, ka visu pasaules miljardieru bagātība pagājušajā gadā ik dienu pieaugusi par 2,5 miljardiem ASV dolāru.

Pasaules bagātākā cilvēka interneta tirdzniecības platformas "Amazon" dibinātāja Džefa Bezosa bagātība pērn palielinājusies līdz 112 miljardiem dolāru, sacīts ziņojumā. Tajā norādīts, ka tikai viens procents Bezosa bagātības ir līdzvērtīgs 105 miljonu cilvēku apdzīvotās Etiopijas veselības aprūpes gada budžetam.

Savukārt pasaules iedzīvotāju nabadzīgākās puses jeb 3,8 miljardu cilvēku rocība pērn sarukusi par 11%, teikts "Oxfam" ziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka pieaugošā plaisa starp bagātajiem un trūcīgajiem vājina iespējas cīnīties pret nabadzību, kaitē ekonomikai un vairo sabiedrības neapmierinātību.

Ziņojumā arī teikts, ka no 1980. līdz 2016.gadam no katra globālā ienākumu pieauguma dolāra pasaules iedzīvotāju nabadzīgākā puse saņēmusi tikai 12 centus, bet viens procents bagātāko saņēmis 27 centus.

"Oxfam" brīdina, ka valstu valdības veicina nevienlīdzību, nepietiekami finansējot tādus sabiedriskos pakalpojumus kā izglītība un veselības aizsardzība un vienlaikus nepietiekami apliekot ar nodokļiem bagātos.

"Subperbagātie un korporācijas maksā zemākos nodokļus vairāku desmitu gadu laikā," norāda "Oxfam" piebilstot, ka "humānā cena - bērni bez skolotājiem, slimnīcas bez medikamentiem - ir milzīga" un katru dienu pasaulē 10 000 cilvēku mirst nepietiekamas veselības aprūpes dēļ.

Ja viens procents pasaules bagātāko cilvēku nodokļos maksātu par 0,5% vairāk, tas būtu vairāk nekā pietiekami, lai izglītotu 262 miljonus bērnu, kas patlaban neapmeklē skolu, un sniegtu veselības aprūpi, kas glābtu dzīvību 3,3 miljoniem cilvēku, sacīts "Oxfam" ziņojumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.