Menu
 

CSBA pētījums: Baltijas reģiona krīzes gadījumā Krievija var izdomāt uzbrukt Baltijas valstīm vai Polijai

  • Autors:  LETA--POLSKIE RADIO

Iespējamas krīzes gadījumā Baltijas reģionā Krievija var izdomāt uzbrukt vienai vai vairākām Baltijas valstīm vai Polijai, secināts Stratēģiskā un budžeta novērtējuma centra (CSBA) jaunākajā pētījumā.

Taču pētījumā norādīts, ka "modernizēta, gatava" Polijas armija, ko atbalstītu spēcīgāka ASV klātbūtne, varētu pārliecināt Krieviju, ka Polija nav viegls mērķis un poļu armija izrādītu spēcīgu pretestību.

Vašingtonā bāzētā CSBA pētījumā "Strengthening the Defense of NATO’s Eastern Frontier" ("NATO austrumu pierobežas aizsardzības stiprināšana") arī teikts, ka spējīgāka Polijas armija ar lielāku ASV atbalstu arī vairotu pārliecību, kas Varšavai nepieciešama, lai atbalstītu pārējo NATO valstu aizsardzību.

"Baltijas reģionā (..) NATO alianse ir visvārīgākā pret Krievijas agresiju," teikts pētījumā. "Krievijas valdība var izdomāt, ka labākā iespēja nopietnas Baltijas reģiona krīzes laikā ir riskēt ar tradicionālu uzbrukumu vienai vai vairākām Baltijas valstīm vai pat Polijai, jo tā uzskata, ka varētu ātri sasniegt savus mērķus un panākt, ka konflikts ir īss un ierobežots," norādīts ziņojumā.

Lai gan ir maz pierādījumu, ka Krievija aktīvi meklē tiešu militāru konfrontāciju ar NATO valstīm, "ticami ceļi uz konfliktu pastāv," brīdinājis CSBA. "Krievijas valdība dod priekšroku sasniegt savus revizionistu mērķus ar netradicionālām konflikta metodēm, tostarp "pelēkās zonas" aktivitātēm un politiskās kara mākslas kampaņām, kuru mērķis ir graut NATO vienotību un politisko gribu," norādīts ziņojumā.

Varšava pēdējos mēnešos ieguldījusi lielus pūliņus, cenšoties panākt spēcīgāku ASV karavīru klātbūtni NATO austrumu flangā. NATO ģenerālsekretārs pirmdien apstiprināja, ka NATO plāno būvēt Polijā noliktavu ASV militārajam aprīkojumam, lai pretdarbotos Krievijas draudiem. Projekta izmaksas aplēstas uz 260 miljoniem dolāru (230 miljoniem eiro).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.