Menu
 

Uzbrukumus Šrilankā sarīkojis vietējais radikālais islāmistu grupējums

  • Autors:  LETA/AFP/DPA

Šrilankas valdība uzskata, ka aiz teroristu pašnāvnieku uzbrukumiem baznīcām un viesnīcām, kuros tika nogalināti teju 300 cilvēku, stāv vietējais radikālais islāmistu grupējums "National Thowheeth Jama'ath" (NTJ), pirmdien paziņoja valdības preses pārstāvis Radžita Senaratne.

Viņš piebilda, ka valdība veic izmeklēšanu, vai grupējumam nav bijis "starptautiska atbalsta".

Senaratne, kurš ir arī valdības ministrs, arī apstiprināja, ka policijai bijusi informācija par iespējamiem pašnāvnieku uzbrukumiem baznīcām, taču tā nav rīkojusies.

Ziņu aģentūras AFP rīcībā nonācis Šrilankas policijas priekšnieka Pudžuta Džajasundaras policijas vadošajām amatpersonām 11.aprīlī izplatītais brīdinājums, ka no kādas ārvalsts izlūkdienesta saņemta informācija, ka NTJ plāno uzbrukumus prominentām baznīcām un Indijas vēstniecībai.

Pēc Senaratnes teiktā, informācija nav tikusi nodota premjerministram vai kabineta ministriem.

"Ja mums bija iepriekšēja informācija, mēs varējām spert piesardzības soļus. Policijas ģenerālinspektoram šī dēļ būtu jāatkāpjas," paziņoja Senaratne.

Par NTJ teju nekas nav zināms un iepriekš tas saistīts ar vandalisma aktiem pret budisma statujām.

Upuru skaits Šrilankā svētdien vairākās baznīcās un viesnīcās notikušajos sprādzienos pirmdien pieaudzis līdz 290, kuru vidū ir vairāki desmiti ārzemnieku, bet vēl vairāk nekā 500 cilvēki guvuši ievainojumus.

Neviens atbildību par uzbrukumiem nav uzņēmies, taču policija pirmdien pavēstīja, ka aizturēti 24 aizdomās turamie, kas visi ir Šrilankas pilsoņi.

Pirmdienas rītā atcelta uzreiz pēc sprādzieniem ieviestā komandantstunda, taču tā atkal noteikta no pirmdienas vakara līdz otrdienas rītam. Valdība izsludinājusi divu dienu brīvdienas un slēgtas skolas un Kolombo birža.

Kā ziņots, eksplozijas svētdien gandrīz vienlaikus notika trīs baznīcās, kad tur norisinājās Lieldienu dievkalpojumi, un trīs viesnīcās.

Uzbrukumi notikuši Sv. Antonija katoļu baznīcai galvaspilsētā Kolombo, Sv. Sebastiāna katoļu baznīcai valsts rietumu pilsētā Negombo, kurā vairākums iedzīvotāju ir katoļi, kā arī evaņģēlisko kristiešu Ciānas baznīcai Batikaloā valsts austrumos.

Eksplozijas notikušas pieczvaigžņu viesnīcās "Cinnamon Grand", "Kingsbury" un "Shangri-La", kas visas atrodas Kolombo centrā, un kurās mēdz apmesties daudz ārzemnieku.

Sprādzienus baznīcās un viesnīcās sarīkojuši teroristi pašnāvnieki, secinājuši Aizsardzības ministrijas tiesu medicīnas eksperti. Kā pavēstīja valsts tiesu medicīnas dienesta pārstāvis, uzbrukumos pavisam piedalījušies septiņi spridzinātāji pašnāvnieki.

Pēc Šrilankas Ārlietu ministrijas datiem, starp bojāgājušajiem ir vismaz 37 ārzemnieki - ASV, Bangladešas, Indijas, Japānas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Pakistānas, Portugāles un Turcijas pilsoņi. Savukārt Dānijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka starp bojāgājušajiem ir trīs Dānijas pilsoņi. Slimnīcās atrodas vismaz 19 ievainoti ārvalstnieki.

Teroraktus Šrilankā nosodījušas daudzas valstis un starptautiskās organizācijas. Arī Romas katoļu pāvests Francisks savā tradicionālajā Lieldienu uzrunā "Urbi et orbi" ("Pilsētai un pasaulei") Romas Sv. Pētera laukumā pauda sāpes un skumjas par notikušo.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.