Menu
 

Alabamas gubernatore paraksta stingrāko abortu aizliegumu ASV

  • Autors:  LETA/DPA

ASV Alabamas štata gubernatore Keja Aivija trešdien parakstījusi likumu, kas pilnībā aizliedz abortus štata teritorijā un ir stingrākais šāds likums Savienotajās Valstīs. Likumā nav paredzēti izņēmumi pat izvarošanas un incesta gadījumos.

Republikāņu gubernatore, parakstot likumu, norādīja, ka to atbalstījis pārliecinošs vairākums abās štata parlamenta palātās.

"Likuma daudzajiem atbalstītājiem šis likums ir spēcīgs apliecinājums alabamiešu dziļajai ticībai, ka katra dzīvība ir vērtīga un katra dzīvība ir svēta Dieva dāvana," paziņoja Aivija.

Viņa sacīja, ja jaunais likums ļoti līdzinās abortu aizliegumam, kas Alabamā bija spēkā vairāk nekā simts gadus, bet kļuva nepiemērojams pēc ASV Augstākās tiesas lēmuma 1973.gada lietā "Roua pret Veidu", ar kuru tika atzītas sievietes tiesības uz aborta veikšanu.

Aivija atzina, ka arī jaunais likums var kļūt nepiemērojams, jo štatam vienmēr jārespektē Augstākās tiesas spriedumi, bet norādīja, ka pēc likumprojekta autoru domām pienācis laiks ASV Augstākajai tiesai pārskatīt šo jautājumu.

"Viņi uzskata, ka šis likums var būt labākā iespēja, lai tas notiktu," piebilda Aivija.

ASV Pārstāvju palātas spīkere, demokrāte Nensija Pelosi nodēvēja Alabamas jauno likumu pat sirdi plosošu.

"Ieslodzīt ārstus un sodīt sievietes par piekļuvi būtiskai, likumīgai medicīniskai aprūpei ir satriecošs (..) konstitucionālo tiesību pārkāpums," paziņoja Pelosi.

"Visām sievietēm ir tiesības uz pamata reproduktīvās veselības aprūpi, tomēr republikāņi ir sabradājuši ilgstoši spēkā esošas konstitucionālās tiesības, steidzoties īstenot radikālu, pret sievietēm vērstu politiku," pavēstīja Pelosi.

Neilgi pirms Aivija parakstīja abortu aizliegumu, Ohaio tika iesniegta sūdzība tiesā pret abortu ierobežojumiem, ko nesen parakstīja šī štata republikāņu gubernators.

Sūdzību kopīgi iesniedza ASV lielākā cilvēktiesību aizsardzības organizācija ACLU un organizācija "Planned Parenthood", kas vēlas novērst ierobežojumu stāšanos spēkā 10.jūlijā.

Ohaio likums aizliedz veikt abortu, ja embrijam konstatēti sirdspuksti. Līdzīgi ierobežojumi pieņemti arī Kentuki, Misisipi un Džordžijā.

Aktīvisti, kas aizstāv sieviešu tiesības veikt abortu, uzskata, ka Ohaio likums ir daļa no plašākas tendences, kas vērsta pret Augstākās tiesas lēmumu "Roua pret Veidu" lietā.

Kritiķi norāda, ka šādi ierobežojumi izslēgtu daudzus abortus, jo embrijam sirdspuksti saklausāmi aptuveni sestajā grūtniecības nedēļā, kad daudzas sievietes vēl nezina, ka ir stāvoklī.

ACLU juriste Elizabete Vatsone norādīja, ka Ohaio likums aizliegtu aptuveni 90% abortu šajā štatā.

ACLU solījusi arī vērsties tiesā pret Alabamas abortu aizliegumu, bet likuma atbalstītāji neslēpj, ka vēlas, lai lieta tiktu izskatīta Augstākajā tiesā.

Pēc Donalda Trampa nonākšanas prezidenta amatā Augstākajā tiesā izveidojies konservatīvo tiesnešu vairākums, un daudzi republikāņi vēlas, lai tiktu atcelts vēsturiskais spriedums 1973.gada lietā "Roua pret Veidu".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.