Menu
 

Somija pārņem ES prezidentūru

  • Autors:  LETA--DPA

Somija 1. jūlijā uz sešiem mēnešiem pārņem no Rumānijas Eiropas Savienības (ES) rotējošo prezidentūru, un Helsinki tai ir izraudzījusies moto "Ilgtspējīga Eiropa – ilgtspējīga nākotne".

Pildot ES prezidentūras pienākumus, Somija pievērsīs lielu uzmanību ES lomai cīņā pret klimata izmaiņām un stiprinās bloka līdera pozīcijas šajā sfērā, pagājušajā nedēļā parlamentā sacīja Somijas premjerministrs Anti Rinne. Viņš norādīja, ka tas nozīmē apņemšanos līdz 2050. gadam izveidot oglekļa izmešus neradošu ekonomiku.

Premjers sacīja, ka nepieciešams arī aizsargāt kopējās ES vērtības, piemēram, "likuma varu, cilvēktiesības, vienlīdzību un demokrātiju", kas ES ir apdraudētas. "Mums jāturpina sarunas par to, kā ciešāk sasaistīt ES līdzekļu saņemšanu ar likuma varas respektēšanu," sacīja premjerministrs. Rinne arī norādīja, ka ES bijusi loma multilaterālisma un starptautisku tirdzniecības līgumu aizstāvēšanā.

Viņš atzina, ka Lielbritānijas plānotā izstāšanās no ES apdraud bloku. "Breksita process ir parādījis, ka ir labāk kopā ar mūsu partneriem meklēt risinājumus sarežģītiem jautājumiem, nekā strādāt vieniem pašiem," sacīja Rinne.

Somija savas prezidentūras laikā plāno arī pievērsties tādiem jautājumiem kā iedzīvotāju skaita pieaugums un migrācijas kontrole ES un Āfrikas partnerattiecībās. Somija arī vēlas, lai ES investē vairāk izglītībā un aizstāv brīvu cilvēku, preču un pakalpojumu kustību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.