Menu
 

Jūrmalas Brīvdabas muzejā ieskandinās lielāko zvangu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jūrmalas pilsētas pašvaldība Foto - Jūrmalas pilsētas pašvaldība

31.jūlijā plkst. 19.00 Jūrmalas Brīvdabas muzejā Tīklu ielā 1A Lielupē tiks ieskandināta Latvijā lielākā publiski pieejamā zvanga. Zvanga ir mēlīšu sitamais instruments, tā nosaukums radīts, no vārdu “zvans” un “bungas” apvienojuma. To klusinātai skaņai varētu pielīdzināt zvangas skanējumu. Parasti zvangas tiek izgatavotas no propāna baloniem.

Jūrmalas zvanga ir lielākā Latvijā, lepni norāda kūrortpilsētas pašvaldībā. Instrumentam ir divpadsmit skanošas mēlītes, tas ir 50 kilogramus smags, diametrā – 80 centimetri.

Zvangas iekandināšanas pasākumā būs muzikāla performance, kurā piedalīsies Renārs Hincenbergs (perkusijas), Niks Mihailovs (vargāns), Ints Mūrnieks (čells), koklētāju ansamblis un “BG deju studija”. Pasākuma apmeklētājiem tiks piedāvāta kustību improvizācija ciguna un taidzi skolotāja Igora Kudrjavceva vadībā.

Uz Jūrmalu zvanga atceļojusi no Jaunpiebalgas, kur to darinājis “Pigoru darbnīcas” dibinātājs, zvangu meistars Juris Cers. Radot Jūrmalas zvangu, viņš eksperimentējis ar dažādiem materiāliem un izmēriem.

“Zvangas skaņa ir neatkārtojama, to nevar izstāstīt, šī skaņa ir jādzird un jāsajūt,” par savu darbu un instrumentu stāsta meistars Juris Cers. “Mežs un jūras tuvums skanējumam rada īpašu rezonansi. Šī instrumenta spēlei nav nepieciešamas priekšzināšanas mūzikā, muzicējot uz tā, ir jāieklausās vien sevī un zvangas skaņās.”

Zvanga atradīsies Jūrmalas Brīvdabas muzejā un būs brīvi pieejama spēlēšanai ikvienam muzeja darba laikā otrdienās–svētdienās plkst. 10.00–18.00. Ieeja muzejā – bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.