Menu
 

Top muzikāla vīzija "Leģendas dzimšana" par Raimonda Paula daiļrades sākumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pēc veiksmīgās un skatītāju atsaucību guvušās vīzijas par “Čikāgas piecīšiem”, kurā skatītāji tikās ar slavenās grupas dalībniekiem viņu jaunības laikā, ir sācies darbs pie mūsu lielākās skatuves leģendas – Maestro Raimonda Paula – daiļrades sākuma. Pirmizrāde paredzēta 8.decembrī VEF Kultūras pilī; 17.decembrī izrāde būs skatāma Jelgavas kultūras namā, un pēc tam – arī citviet Latvijā.

“Izrādes veidotāji centīsies atklāt mūsu izcilā komponista radošās ietekmes un muzikālās autoritātes. Šis ir laiks, kad cilvēki labprāt vēlas baudīt biogrāfiska rakstura izrādes par lielām personībām, viņu tapšanu, iedvesmas avotiem un viņu laiku,” uzskata izrādes producente Laila Ilze Purmaliete.

Izrāde “Leģendas dzimšana” tiek veidota kā krāšņa, muzikāla vīzija, kurā skanēs gan Raimonda Paula agrīnās dziesmas “Nenosūtīta vēstule”, “Ziemas vakars”, “Lai tik līst”, “Zilie lini”, “Mežrozīte” u.c.. Skanēs arī pasaules mūzikas pērles “Vaterlo tilts”, “Obla di, obla da”, “Lelle”, “Siboneja”, “Činibaba”, “Istambula nav Konstantinopeole”, “Putnu zemes šūpuļdziesma” un citas dziesmas, kas bija tā laika hiti un tādi ir palikuši arī šodien.  Izrāde atklās Raimonda Paula neatdalāmo saistību ar norisēm pasaules mūzikā, īpaši džezā.

Muzikālajā vīzijā atpazīsim populārus latviešu estrādes dziedātājus Aino Bāliņu, Valentīnu Butāni, Edgaru Zveju, Zigfrīdu Račiņu, Ojāru Grīnbergu u.c., kā arī pašu komponistu Raimondu Paulu viņa jaunības laikā. Nav noslēpums, ka Raimonds Pauls ir izcils džeza pianists, un savas skatuves gaitas sācis, muzicējot izklaides vakaros. Viņa unikālo klavieru piesitienu ir veidojis un noteicis džezs. Tajā laikā tas bija nevēlams un neatļauts mūzikas virziens, kas varēja pastāvēt pārsvarā tikai ārpus akadēmiskajām sienām; tas arī noteica bohēmisko vidi, kur šo muzicēšanas veidu varēja baudīt.   

Izrāde uzburs muzikālo atmosfēru, kādā aizsākās mūsu Maestro skatuves gaitas un kādas ietekmes noteica viņa muzikālo gaumi.  Skatītājiem būs iespēja tikties ar pasaules mūzikas pērlēm no Džordža Geršvina, Glena Millera, Džordža Šīringa, Kloda Fransuā un citu mūziķu repertuāra, kuras savulaik izpildījuši Ella Ficdžeralda, Lūiss Armstrongs, Frenks Sinatra u.c.    

Izrādē piedalās  atzīti un skatītāju iemīļoti dziedātāji, aktieri un īpaši talantīgi jaunie dziedātāji Kristīne Prauliņa, Ieva Sutugova, Līga Kupča, Artūrs Biķernieks, Jaroslavs Orlovs, Jēkabs Ludvigs Kalmanis u.c. 

Savu muzikālo meistarību demonstrēs  izcilais pianists  Anatolijs Livča, gan muzikāli, gan vizuāli uzburot Raimonda Paula spēlēšanas manieri un viņa vizuālo tēlu 20.gs. 50. un 60.gados. Kopā ar viņu muzicēs  klarnetists un saksafonists LMA asociētais profesors un Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners, kontrabasa līniju iezīmēs Andris Grunte vai Viktors Veličko, pie sitamajiem instrumentiem būs Mareks Logins, atainojot Raimonda Paula muzikālos skatuves partnerus. 

Izrādes režisors ir Valdis Lūriņš, hoerogrāfs – Jānis Putniņš. Izrādes libreta autore – Elizabete Trumpe. Biļetes uz izrādi var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.